2018. július 10., kedd

Nyers gyümölcsleves kókusztejszínes habbal + vegán rántott cukkini és padlizsán

Az egyszerűsítés a konyhában is jót tesz néha az embernek, főleg amikor olyan dologra vállalkozik, mint a panírozás. Ez a leves tehát inkább egy egyszerű smoothie tányérban tálalva. Bevallom őszintén, talán panírozni utálok a legjobban a világon. Nem is tartom egészségesnek a forró olajban sült kirántott dolgokat, de nagyon finom, úgyhogy évente egyszer-kétszer én is beadom a derekam. Meg persze a nyári menüben legalább egyszer szerepelnie kell a jó öreg rántott cukkininek.
Mióta tej-és tojásmentesen étkezünk, egyszer próbáltam magamtól panírt fabrikálni, de mire kisült a rántott hús, levált róla szinte a fele.
Most az Ízőrző blogban szembe jött velem egy vegán paníros poszt, így gondoltam újra nekiveselkedem, ha már van egy szép, friss cukkinim és egy gyönyörű padlizsánom a hűtőben. Nagyon nem bántam meg. A bunda szinte tökéletes lett! Azért csak szinte, mert természetesen enyhén érezhető egy kis lisztes íz a keményítő miatt, de számomra nem volt zavaró.



A leveshez:
  • egy nagy adag dinnye
  • néhány szem őszibarack
  • növényi tej
  • vaníliapor
  • egy kis doboz kókusztejszín
  • egy pici porcukor/porított nádcukor
Elkészítés:
  1. A gyümölcsöket összeturmixolom a növényi tejjel és ízesítem a vaníliával.
  2. A kókusztejszínt a cukorral néhány perc alatt elektromos habverővel krémes habbá verem, majd a hideg levessel együtt tálalom.
A panírhoz:
  • csicseriborsóliszt (1.)
  • keményítő + víz (2.)
  • tej-tojás- és gluténmentes morzsa/házi zsemlemorzsa (3.)
A panírozás menete:
  1. A cukkinit és a padlizsánt nem hámozom meg, csak vékonyra felszeletelem.
  2. A cukkini magvas részét kikaparom, tehát az én rántott cukkinim patkó formájú.
  3. Besózom a szeleteket, majd egy kicsit állni hagyom őket.
  4. A szeleteket kinyomkodom, és a csicseriborsólisztbe forgatom.
  5. A keményítőt annyi vízzel elkeverem, hogy tejszerű állagú legyen. Fontos, hogy időről időre engedjük fel vízzel, és keverjük át jól, mert ha túl sűrű, leszedi a lisztet, vagy mint a beton
    megköti a panírozandó cukkinit. Kézi habverővel a legegyszerűbb újra és újra átkavarni.
  6. Végül morzsába forgatom a cukkinit/padlizsánt, és forró olajban kisütöm.
Forrás: Lengyel Zsuzsa






1 megjegyzés: