A gyümölcsbőrök után elkezdtem zöldséglapokkal kísérletezni. Elsőként pici sóval ízesített sima paradicsomlapokat készítettem, majd thai bazsalikommal és fokhagymával ízesített sült kápiás paradicsomlapot. Jól hangzik, ugye?
- önmagában elcsipegethető
- szendvicsbe tehető (picit áztatva olyan, mint egy szelet paradicsom, vagy jobb!)
- rehidratálva (azaz vízbe áztatva vagy vízben főzve egy kis ideig) szószok alapja lehet
- leveshez adhatjuk
- apró darabokra tépkedve vagy ledarálva salátát, frittátát, pitéket ízesíthetünk vele
Hogyan készítettem?
- Megmostam a paradicsomot.
- Egy nagy fazékba tettem felaprítva, majd annyi vizet adtam hozzá, hogy majdnem ellepje. Sóztam.
- Alacsony lángon főzni kezdtem, majd mikor már sűrű szósz lett, botmixerrel megdolgoztam.
- Ezt a masszát tettem aszalóba.
- Az a tapasztalatom, hogy sokkal hamarabb aszalódik, mint a gyümölcsök, így bőven elég neki 7-8 óra 40-50 fokon. Érdemes nappalra időzíteni, hogy figyelni tudjuk.
- Kezdetben, amíg felmelegszik a gép, a püré és a levegő is, 57 fokon aszalom, majd leveszem 40-45-re.
- Az első adagom picit szárazabb lett, túlaszaltam. Ezt onnan tudom, hogy nagyon rászáradt a papír. Ha veletek is ez történik, melegítsetek kicsit rá, és úgy húzzátok le róla.
- Így az első adagból inkább paradicsom chips lett, de az íze isteni.
- A második adagot épp most pürésítettem le. Ehhez sült kápia paprikát adtam lepürésítve, valamint thai bazsalikomot és fokhagymát.
Forrás: Lengyel Zsuzsa
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése