Sok-sok cukkini várja a hűtőben, hogy megegyük, ezért a héten szinte minden fogásban sikerült elrejtenem belőle. Szeretem, hogy ilyen jól variálható, könnyen ízesíthető, és jó textúrát ad az ételnek. A sütemény tésztája könnyű lesz tőle, akár a reszelt almától. A kencéket krémesíti. A pite töltelékébe is teszek tojás helyett megsütve és leturmixolva. Krémlevesekhez adom, bármilyen ízűt is készítsek. Így elég gyorsan elfogynak a nyár végére méretesre nőtt cukkinik!
Ez a sütemény egyszerűen remek lett. Az eredeti receptet úgy variáltam meg, hogy kevésbé legyen karácsonyias a fűszerezés, de el tudom képzelni karácsonyra gyümölcskenyérnek is. Szóval most nem került bele fahéj, szegfűszeg és kardamom, csak vaníliapor. Továbbá a hozzáadott cukrot is elhagytam a srácok miatt.
Hozzávalók (egy klasszikus hosszúkás gyümölcskenyér/őzgerinc formához):
- 1 csésze (cup) almaszósz (reszelt alma leve nélkül) vagy cukormentes lekvár/friss gyümölcspüré (őszibarack és körte volt nekem itthon)
- 1/4 csésze olaj (nálam finomítatlan napraforgó)
- 1 és 1/2 csésze liszt (akár tk liszttel keverve is mehet)
- 1 tk szódabikarbóna
- 1/2 tk foszfátmentes sütőpor
- fűszerek: fahéj, csipet só, vaníliapor, kardamom, sezgfűszeg
- 1 púpos csésze cukkini lereszelve (héjától megfosztva, nagy lyukú reszelőn)
- amit kihagytam: 1/2 cs cukor és 1/3 cs barna cukor (ezt a mennyiséget adja meg az eredeti recept)
Elkészítés:
- Elvegyítjük a száraz hozzávalókat, majd hozzáadjuk a folyékonyát.
- A legvégére hagyjuk a cukkinit és a diót.
- Ne keverjük túl sokáig, gyorsan állítsuk össze a tésztát, amit formába töltés után - nekem szilikon formám van, így vajazni-lisztezni sem kell - 200 fokon 45-55 percig sütünk.
- Az utolsó 10 percben érdemes letakarni fóliával, és csak akkor szeleteljük, amikor teljesen kihűlt, különben nagyon morzsálódni fog!
Forrás: Lengyel Zsuzsa
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése