Egy újabb húsmentes pizza, ami a húsmentesség ellenére mégis gazdag fehérjében és nem mellesleg nagyon finom. Általában a tészta felében teljeskiőrlésűre cserélem a lisztet és a sót nem viszem túlzásba: a fokhagyma és a petrezselyem is kiváló sópótló.
Hozzávalók
Hozzávalók
- 500 g pizzatészta
- 300 g hámozott paradicsom
- 300 g gomba
- 1 gerezd fokhagyma
- 100 g reszelt sajt (parmezán jellegű)
- 1 nagy csokor petrezselyem
- só, bors,
- néhány evőkanál olaj
- A fokhagymát zúzzuk össze, a gombákat tisztítsuk és szeleteljük ízlésünk szerint. A meghámozott paradicsomokat magozzuk ki és vágjuk csíkokra. A petrezselyem leveleket csípkedjük le és vágjuk apróra.
- Egy serpenyőben forrósítsunk olajat, kb. 5 percig pirítsuk benne a gombát, sózzuk, borsozzuk, fokhagymázzuk és végül a tűzről levéve keverjük hozzá a petrezselyem jó részét (valamennyit hagyjunk dekorálására is).
- A tésztát nyomjuk kiolajozott tepsibe, szegélyét magasítsuk fel kissé és vékonyan olajozzuk meg. Oszlassuk el rajta egyenletesen a paradicsomot, a pirított gombát, majd szórjuk meg a reszelt sajttal és ha valaki szereti egy pici olajjal.
- Előmelegített, forró sütőben (220 °C) 20-25 percig süssük. Petrezselyemmel díszítve, forrón kínáljuk.
- Lehetséges változtatok:
- paradicsom nélkül kétszeres mennyiségű sajttal csináljuk,
- szárított erdei gombával 35-40 g kell, de áztassuk előtte pár órára langyos vízbe,
- néhány kimagozott olajbogyó sem rontja el.
Forrás: Lajos Mari - Hemző Károly: 99 pizza és tészta (Fülöp Judit)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése