Úgy tűnik, hogy nem csak a krumpliból készülő gombócnak (gnocchi vs. dödölle) de a krumplilepénynek is van az egyes népekre jellemző változata. Nekünk ott a lepcsánka, a svájciaknak a rösti, ez pedig egy német eredetű szakácskönyvből van. Nagyon ízletes és nagyon gyorsan elkészül!
Hozzávalók
Hozzávalók
- A burgonyafánkhoz
- 1,5 kg lisztes burgonya
- 125 ml tej
- 4 tojás
- 1 vöröshagyma
- 1 evőkanál apróra vágott kapor
- 2-3 evőkanál apróra vágott metélőhagyma
- 2-3 evőkanál apróra vágott petrezselyem
- 1 evőkanál vagdalt citromfű
- bors
- ha nem lisztes a burgonya burgonyaliszt vagy más liszt
- a sütéshez zsiradék
- A tejfölös gombához
- 500 g csiperkegomba
- 1 mogyoróhagyma
- 2 evőkanál vaj vagy margarin
- 1 pohár (kb. 150 g) zsíros tejföl
- 2 evőkanál apróra vágott petrezselyem
- só, fehér bors, kis fehérbor
- A krumplit nyersen reszeljük durvára, a zöldfűszereket aprítsuk fel és a gombát tisztítsuk meg, majd ízlés szerint vágjuk darabokra (ha más nem indokolja, nem kell apróra).
- A lereszelt burgonyát tegyük szűrőbe és hagyjuk lecsöpögni. A folyadékot fogjuk fel, a keményítőről a vizet öntsük le és a keményítőt keverjük a burgonyához. (Ha nem lisztes a burgonya, akkor némi lisztet).
- Adjuk hozzá a tojást, majd a borsot és az összes zöldfűszert.
- Zsiradékkal kikent tepsibe annyit öntsünk a burgonyás masszából, hogy vékonyan ellepje és süssük mindkét oldalán ropogósra.
- Közben egy másik edényben pároljuk meg a kockára vágott hagymát, tegyük hozzá a gombát, sózzuk, borsozzuk és pároljuk puhára.
- Amikor a gomba puha, keverjük hozzá a tejfölt, főzzük le a folyadék egy részét, majd fehérborral és petrezselyemmel ízesítsük.
Forrás: Ínyencfalatok reggel, napközben és este (Dr. Oetker Szakácskönyvtár)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése