2013. augusztus 16., péntek

Nyári saslikok a dobozból

Nyáron imádok saslikokat készíteni a sütőmben. Biztos, nem olyan, mintha odakint készíteném a szabadban, de szeretem a roppanós, fűszeres zöldségeket vagy gyümölcsöket (akár hússal, akár anélkül). Csak bambuszpálcára van szükség és egy kis fantáziára. 

1. Tikka Masala csirkés saslik

Hozzávalók:
  • 30-40 dkg csirkemellfilé
  • 6-7 apró paradicsom
  • 1 paprika
  • 1 cukkini
  • 1 padlizsán
  • 15 apró fej friss gomba (champignon)
  • 2 lilahagyma
A páchoz:
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • tikka masala fűszerpor (chili, kömény, koriander, gyömbér, kardamom, bors, kurkuma stb.)
  • 1 citrom leve
  • 1 joghurt (vagy "jughurt") 
  • bors
  • olívaolaj
Elkészítés:

  1. A csirkemellet megmossuk, egyforma méretű kockákra vágjuk, besózzuk, borsozzuk.
  2. A csirkemell kockákra ráöntjük a joghurtot, mennyiségtől függően ízesítjük a Tikka Masala fűszerkeverékkel.
  3. Mozsárban összetörjük a fokhagymát, kicsavarjuk a citrom levét. Mindezt hozzáadjuk a páchoz.
  4. Legjobb, ha egy egész este hagyjuk pácolódni a húst. Ha nincs időnk erre, minimum egy órára hagyjuk a húst a pácban.
  5.  A zöldségeket megmossuk, a saslikhoz passzoló méretre vágjuk. Sokkal jobb, ha nem sózzuk őket csak közvetlenül sütés előtt.
  6. Tetszőleges sorrendben felhúzzuk a pálcákra a zöldségeket és a húsokat.
  7. A sütőt előmelegítjük. Ha odakint sütjük, még jobb.
  8. Helyezzük el a saslikokat a tepsiben. Locsoljuk meg őket a maradék öntettel és olívaolajjal.
  9. Egy kis ideig süthetjük fólia alatt is.
  10. Enyhén meg is sózhatjuk a zöldségeket ekkor. Zöldfűszereket is adhatunk még hozzá.
  11. Ízlés szerint grillezzük a zöldséges-húsos saslikokat.


2. Saslik céklával
A céklát előzőleg megfőztem!

Hozzávalók:

  • csirkemell
  • lilahagyma
  • vörös hagyma
  • paprika
  • paradicsom
  • cékla
  • cukkini
  • borsikafű
  • olívaolaj
  • kakukkfű


3. Lazacfalatok nyárson

Hozzávalók: 
  • 3 szelet lazacfilé (vagy bármilyen halfilé) 
  • 1 zsenge cukkini
  • 1bio citrom
  • mozzarella (golyócskák)
  • koktélparadicsom
  • 3 sonkahagyma
  • 1 kápia paprika
  • bors
  • oregánó
  • olívaolaj
  • bambusz saslikpálca

Elkészítés:
  1. A halfilét megtisztítjuk, felkockázzuk, sózzuk, borsozzuk.
  2. A citrom egyik felét felkarikázzuk, a másik felét rányomjuk a halfalatkákra.
  3. A kockára vágott, ízesített halra még olívaoljat öntünk, és hagyjuk, hogy pácolódjon, amíg a többi hozzávalót megtisztítjuk és földaraboljuk.
  4. Az előkészített hozzávalókat tetszés szerint ráhúzzuk a saslikpálcákra.
  5. A hal mellé közvetlenül citromkarikát teszünk, így még pikánsabb lesz.
  6. Tálcára helyezzük a saslikokat, és sózzuk, borsozzuk a nyárson lévő zöldségeket. A végén oregánót szórunk rájuk, majd olívaoljjal locsoljuk meg a nyársakat.
  7. Sütőben megsütjük. A mozzarella ráolvad majd a zöldségekre. Néha forgassuk a nyársakat.
Forrás: Lengyel Zsuzsa



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése