2013. augusztus 27., kedd

Paradicsom aszalása




Hatalmas adagokban kapjuk az isteni paradicsomokat az Évkerék kertből. Sokan fogtak neki a héten az aszalásnak, így az ezzel kapcsolatos tapasztalatokat, trükköket a mostani bejegyzés foglalja össze.

Elsőnek jöjjenek azok a blogok, linkek, amelyeket különösen hasznosnak találtunk:







1. Napon szárított paradicsom:

http://muskatlibufe.blogspot.hu/2013/08/paradicsomi-allapot-napon-szaritott.html

2. Sóágyon szárított paradicsom:
http://muskatlibufe.blogspot.hu/2013/08/paradicsomi-allapot-20-szaritott.html

3. Paradicsom aszalása részletesen:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2012/08/aszalt-paradicsom-paradicsom-aszalas.html

4. Végezetül a kevésbé romantikus, de biztos végeredményt adó gépi aszalás:

Mivel panellakásban lakunk, nincs sok esélyem napon szárítani a fincsi paradicsomot. Így az aszalógépet választottam. Ezt azért is szeretem, mert 35 fokon is tudom szárítani a zöldségeket, gyümölcsöket, és így sokkal egészségesebb marad az aszalvány.
A paradicsomokat felezem, negyedelem (mérettől függően). A magokat kikanalazom, majd paradicsomlé lesz belőle egy kis turmixolás után. A paradicsomcikkeket picit megsózom Himalája sóval, majd mehetnek is a tálcákba. Szépen szellősen rakom őket. Fel kell rá készülni, hogy kb. másfél kiló paradicsomból lesz egy nagy befőttesüvegnyi aszalvány. Kb. 24 órás folyamatos aszalásra volt szükség, hogy egészen kiszáradjanak a cikkek. Üvegbe tettem őket, jól lenyomkodtam, dobtam bele egy gerezd fokhagymát is, majd felöntöttem jó minőségű olívaolajjal. Szárított vagy friss fűszereket is érdemes az üvegbe tenni.

5. Ha a kinti aszalást választottuk, és beáll a rossz idő, ne essünk kétségbe. Terhes Erika azt tanácsolja, hogy légkeveréses sütőben (50-100 fokon) még rásegíthetünk a száradásra ilyen esetben.

6. Újabban már nem is távolítom el a magokat! Ez vált be a legjobban! Csak szépen szeletelem a paradicsomot, és megy a gépbe!









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése