2013. szeptember 17., kedd

Töltött mángold szabolcsiasan

Komlósi Boglárka barátnőmtől kaptam a töltött mángold ötletét. Pont úgy akartam készíteni, mint a töltött káposztát felénk - én ugyanis Szabolcsból származom, ahol a töltött káposzta és paprika is jó paradicsomosan készül.

Hozzávalók a töltelékhez:
  • fél kg sertés darált hús
  • 20 dkg rizs (én basmatit választottam)
  • pici aprított szárzeller
  • majoranna
  • frissen őrölt bors
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 8-9 mángold levél
Hozzávalók a főzőléhez:
  • annyi házi paradicsomlé, hogy ellepje 
  • pici víz
  • pici szalonna (én anyukám házi pizzalapját használtam, amelyben van egy kis szalonna)
  • mángoldszár vékonyan feldarabolva
  • 2 paradicsom felszeletelve
  • egy kis lilakáposzta
  • egy fej hagyma felszeletelve
  • bors
  • méz
Elkészítés:
  1. A töltelék összetevőit összekeverem, és szépen betekerem apránként a mángold levelébe.
  2. Egy nagy lábasban elhelyezem szorosan a töltött leveleket, majd ráhelyezem a felszeletelt zöldségeket (és a szalonnát).
  3. Fűszerezem, majd ráöntöm a paradicsomlevet és egy pici vizet.
  4. Hozzáadom a mézet, majd nagyon alacsony lángon, fedő alatt kb. 40 percig főzöm. Pótolom a folyadékot, ha szükség van rá.
  5. Természetesen a töltelék méretétől is függ a főzési idő, úgyhogy a legjobb, ha ellenőrizzük, hogy minden megfőtt-e.
Forrás: Lengyel Zsuzsa

4 megjegyzés:

  1. Szia, a mángoldleveleket blansírozod, mielőtt megtöltenéd őket? Köszi, Éva

    VálaszTörlés
  2. Csak kb. megmerítettem a leveleket, pár mp-re.

    VálaszTörlés
  3. hmmm, én túl sokáig tartottam a vízben, így kicsit nehezen kezelhetô volt, majd meglatjuk (holnaputàn), hogy ez ront-e a végeredmenyen (húsmentes töltelékkel csinàltam, ha finom
    lesz, megírom)

    VálaszTörlés