2014. április 21., hétfő

Töltött karalábélevél

Hozzávalók 4 adaghoz (kb. 20 töltelékhez):
  • 40 db karalábélevél
  • 35 dkg darált hús
  • 1 fej hagyma apróra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma zúzva
  • só, bors
  • 3 kk pirospaprika
  • 1 tojás
  • 8 dkg rizs

valamint:
  • 1 tk + 1 ek olaj
  • 1 tk vegeta, delikát, akármi
  • 1 fej hagyma
  • 2 ek liszt
  • 1 tk pirospaprika
  • 2 dl + 4 ek tejföl
  • 1 csokor kapor apróra vágva
  • 1 gerezd fokhagyma zúzva

Elkészítés:
  1. A nagyobb levelek közül kb. húszat 1-2 percre lobogva forró vízbe dobunk, majd leszűrjük, de a levet megtartjuk.
  2. Összedolgozzuk a húst az egy fej hagymával, a 3 gerezd fokhagymával, a fűszerekkel, a tojással és a rizzsel.
  3. A sütőt előmelegítjük, és amíg melegszik, megtöltjük a leveleket: a főeret kivágjuk, majd kb. egy evőkanálnyi tölteléket teszünk rá, és begöngyöljük (a rizs dagadni fog, ezért nem túl szorosan).
  4. A maradék leveleket felszeleteljük, és betesszük egy kiolajozott sütőedény (jénai, római tál, cserépedény) aljába, és rárakjuk a töltelékeket. Akkora edényt válasszunk, amelyben a töltelékek egy rétegben elférnek.
  5. Szórunk rá sót, vegetát, és felöntjük a blansírozólével úgy, hogy a folyadék egy ujjnyira lepje el a tölteléket. A töltelék azonban nem marad a víz alatt, ezért lesúlyozzuk tányérral vagy fedővel. Aztán az edényt is lefedjük, és sütőbe tesszük egy órára.
  6. Egy óra után szűrőkanállal kiszedjük a töltelékeket, és elkészítjük a mártást:
  7. Egy fej hagymát apróra vágunk, olajon megdinsztelünk, majd hozzáadjuk a lisztet. Amikor világosra pirult, lehúzzuk a tűzről, hozzáadunk 1 kiskanál pirospaprikát, az apróra vágott kaprot és 2 dl tejölt. Simára keverjük, és hozzáöntjük a sütőedényben levő főzőlevet. Három-négy percig forraljuk, ha kell, sózzuk. Ha a viszonylag homogén mártásokat szeretjük, akkor botmixerrel homogenizáljuk.
  8. A végén belekeverjük a kaprot és egy gerezd zúzott fokhagymát, visszapakoljuk bele a töltelékeket, és lefedve pihentetjük 10-15 percet.
  9. Adagonként 1-1 kanál tejföllel leöntve tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése