2014. július 16., szerda

Francia sóskaleves mángolddal

Két éve érzem, hogy én és a sóska nagyon jó barátok tudnánk lenni, mert én imádom a savanyú ízt, de eddig nem tudtam úgy elkészíteni a sóskát, hogy örömmel fogyasszam el az ételt. Most végre megvan a megoldás - egy rendkívül egyszerű, roppant ízletes leves, amelyben nincs cukor, mint a magyar sóskás fogásokban, és amelyben nem dominál a sóska íze. Az eredmény egy kissé savanykás, harmonikus ízvilágú, finom nyári leves.

Hozzávalók
  • 1-2 ek vaj
  • 1 nagy hagyma apróra vágva
  • 2 közepes burgonya kockára vágva
  • 1 csokor mángold szára nélkül, laskára vágva
  • 2 nagy marék sóska megtisztítva, laskára vágva
  • 6-7 dl tej
  • só, bors
  • csipetnyi szerecsendió
  • 1-2 dl tejföl
Elkész­ítés
  1. A vajat megolvasztjuk, rádobjuk a hagymát és a krumplit, és azokat kb. 5-8 percig pirítjuk.
  2. Majd felöntjük fél liter vízzel, hozzáadjuk a mángoldot és a sóskát (a két nagy marék kb. fele, két harmada az évkerekes egy zacskónak), és megvárjuk, amíg a zöldek összeesnek. Ekkor megsózzuk a levesünket, és fedő alatt 10 percig főzzük.
  3. Levesszük a tűzről, botmixerrel pürésítjük, majd visszatesszük a tűzre, és tejjel a kívánt sűrűségűre hígítjuk.
  4. Sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítsük, elkeverünk benne néhány evőkanálnyi tejfölt. Hidegen és melegen egyaránt ízletes.

1 megjegyzés:

  1. Én csak mángoldból (sóska nélkül) készítettem el, de így is nagyon finom.
    Köszönöm az ötletet! :)

    VálaszTörlés