2014. augusztus 12., kedd

Tartósítási eljárások 9. rész: Olajban tartósítás

Az olajban tartósítás különösen egyszerű és problémamentes megoldás, nincs szükség speciális hozzávalókra, eszközökre vagy edényekre. A hozzávalókat mindössze felöntjük kiváló minőségű, hidegen sajtolt étolajjal. Az olaj ugyanis légmentesen fogja körbe az élelmiszereket, és ezzel meggátolja a mikroorganizmusok fejlődését. Mivel azonban az olaj nem pusztítja el azokat, csupán a szaporodásukat gátolja, ezért ez nem jelent hosszú idejű (éves) eltarthatóságot.
 
Olajban különösen jól lehet tartósítani az úgynevezett ajakosvirágzatúakat, mint például a bazsalikomot, a zsályát, a rozmaringot, a kakukkfüvet és a levendulát. Az értékes illóolajok az olajban maradnak. A világos, íztelen olajat enyhébb fűszerekkel is ízesíthetjük, az erősebb ízű olívaolajat aromásabb fűszerekkel (fokhagyma, rozmaring, zsálya, chili, babérlevél) dobhatjuk fel. Nem érdemes ízesíteni az erősebb zamatú len-, dió- vagy tökmagolajat.

Felbontás után a fűszerolaj hűvös, napfénytől védett helyen tárolva legalább három hónapig eláll. Fontos, hogy az élelmiszert legalább ujjnyi vastagon ellepje az olaj, különben fennáll a penészedés veszélye. Az a legjobb, ha sötét üveget használunk vagy alufóliába burkoljuk az üveget. Érdemes ráírni a tartósítás dátumát az üvegekre.

Olajban zöldséget, gombát, sajtot is tartósíthatunk. Ez hideg, sötét helyen tartva 4-5 hónapig eláll. A zöldséget és a gombát ecetes lében blansírozzuk, mielőtt az olajba tesszük. Sőt a paradicsomot érdemes szárítás után olajban eltenni.

http://tudatosvasarlo.hu/otlet/olajizesites-es-tartositas-olajban
http://www.home-mag.hu/index.php?id=334
http://www.novenyvarazs-varazs_noveny.abbcenter.com/?cim=1&id=62915
http://www.nosalty.hu/recept/aszalt-paradicsom-olajban
 
Forrás: Köménymag

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése