2014. augusztus 21., csütörtök

Sült hal francia sóskamártással

Egy klasszikus francia fogás azoknak, akik hozzám hasonlóan nem szeretik a magyar konyha sóskaételeit, és azt hiszik, utálják a sóskát. Ebben az ételben csak egy merőkanálnyi tejszínes, savanykás sóskamártás dukál a sült halhoz, így nem a sóska íze dominál, az csak kiegészíti a hal ízét, és még a sóskautálókat is megingatja.

Hozzávalók
kb. 2-3 adag mártáshoz
  • 1 fej vöröshagyma apróra vágva
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 2 dl tejszín (vagy tejszín és tejföl fele-fele arányban)
  • 30 dkg sóska
  • 1 ek vaj
  • só, bors
valamint
  • fejenként 1-1 szelet hal
  • fejenként 1-2 kisebb burgonya
Elkész­ítés
  1. A burgonyákat héjában megfőzzük, melegen tartjuk.
  2. Dinszteljük meg a hagymát a vajon.
  3. Adjuk hozzá a megtisztított, laskára vágott sóskát, várjuk meg, amíg összeesik.
  4. Adjuk hozzá a bort, forraljuk néhány percig, amíg a mártásunk picit besűrűsödik.
  5. Vegyük le a gázt takarékra, adjuk hozzá a mártáshoz a tejszínt (vagy a tejszínt és a tejfölt), melegítsük össze, már ne forraljuk.
  6. Sózzuk, borsozzuk.
  7. Le is turmixolhatjuk, de nem muszáj, a sóska eléggé szétfő.
  8. Amíg a mártást készítjük, megsütjük az ízlésünk szerint befűszerezett halat. Ehhez a mártáshoz különösen jól illik a fokhagymába pácolt hal vajon megsütve. A sóskamártást a halra és a főtt burgonyára locsolva tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése