2014. október 4., szombat

Tartósítási eljárások 16. rész: Ketchup

Mára már a legtöbb hazai háztartásban is fellelhető ketchupot magunk is elkészíthetjük.

Hagyományos ketchup 


Hozzávalók: 3 kg paradicsom (ha lehet, lucullust használjunk), 1 kg paprika, 2 közepes db hegyes erős paprika (ha lehet, bogyiszlóit használjunk), 4 gerezd fokhagyma, 2 dl olívaolaj, 3,5 dl fehérborecet, 4 db babérlevél, 15 dkg cukor, 10 dkg só (ha lehet, tengerit használjunk), 1 ek fekete bors.

Elkészítés: A paradicsomot és a paprikát megmossuk, utóbbinak kivágjuk a magházát is, és nagyobb darabokra vágjuk. Egy nagyméretű fazékba öntjük a feldarabolt paradicsomot és paprikát, majd az egészre ráöntjük az összes többi hozzávalót. A fokhagymát nem szükséges aprítani. Közepesnél némileg alacsonyabb lángon nekilátunk a főzésnek: a keverék rengeteg vizet fog ereszteni, nem kell megijedni, idővel ennek nagy része elpárolog, és sűrű masszát fogunk kapni. Három óráig kell főzni: a folyamat vége felé érdemes kóstolni, ekkor az ízek már nagyjából kezdenek összeérni, és kiderülhet, hogy egyéni ízlés szerint tennénk-e még hozzá cukrot, netán ecetet. Nagyobb lyukú tésztaszűrőn engedjük át egy másik edénybe a ketchupot: alaposan nyomkodjuk ki a hozzávalókat. Ezután még egyszer, alacsony lángon átfőzzük a masszát: ekkor még több nedvesség távozik belőle, és egészen sűrűvé kezd válni. Porciózhatjuk az üvegekbe, száraz dunszttal zárjuk le a befőzést.

Zöld ketchup 


Hozzávalók: 3 kg zöldparadicsom, 2 fej hagyma, 3 ek só, 60 dkg cukor, 1 dl ecet, 1 ek őrölt feketebors.

Elkészítés: A zöldparadicsomot összeturmixolom, a hagymát apróra vágom és összefőzöm az összes többi hozzávalóval (a cukrot utoljára teszem bele). Lekvársűrűségűre főzöm, üvegekbe töltöm, majd azokat szárazdunsztban hagyom kihűlni.

http://www.nosalty.hu/recept/ketchup-hazilag-kittitol
http://grocceni.com/recept/zoldketchup.html

Forrás: Köménymag

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése