1) Bolognai ragu
Hozzávalók 20 adaghoz:
- 2 kisebb vöröshagyma apróra vágva
- 4 kisebb sárgarépa felkockázva
- 4-5 zellerszár felkockázva
- 4 ek vaj
- 0,5 dl olívaolaj
- 1,5 kg darált marhahús
- 1 tk só
- 7 dl száraz fehérbor
- 5 dl tej
- 1/2 tk őrölt szerecsendió
- 2 kg paradicsom (meghámozva), feldarabolva
Elkészítés:
- Tegyük a vajat, az olajat, a hagymát, a répát és a zellerszárat egy jó nagy, vastag aljú edénybe, és közepes lángon pirítsuk a zöldségeket, amíg kissé meg nem barnulnak, kb. 15 percig.
- Adjuk hozzá a darált marhahúst, sózzuk, és kevergessük, amíg a hús ki nem fakul.
- Adjuk hozzá a bort, és időnként megkeverve főzzük, amíg a folyadék el nem párolog, kb. 20-25 percig. Ekkor adjuk hozzá a tejet és a szerecsendiót, és szintén időnként megkeverve főzzük, amíg a folyadék majdnem teljesen el nem párolog, ami kb. 20 perc.
- Adjuk hozzá a paradicsomot, várjuk meg, amíg felforr, majd vegyük a lángot takarékra, és fedő nélkül főzzük a szószt 4 órán keresztül. Időnként keverjük meg. Ha az összes folyadék elfőne róla, mielőtt letelne a főzési idő, adjunk hozzá egy kevés vizet, alkalmanként 1-1 decit. 4 óra után várjuk meg, amíg minden folyadék elpárolog, akkor zárjuk el a gázt.
2) Húsmentes zöldséges paradicsomszósz
Hozzávalók 10-12 adaghoz:
- 3 ek olívaolaj
- 2 nagy vöröshagyma apróra vágva
- 5-6 zellerszár felkockázva
- 4 kisebb sárgarépa felkockázva
- 1 póréhagyma felszeletelve
- 1 csomó mángold szára felszeletelve
- 6-7 db zöldpaprika kimagozva, felszeletelve
- 7-8 gerezd fokhagyma
- 2,5 kg paradicsom (meghámozva), felszeletelve
- 3 ek kristálycukor
- 3 ek balzsamecet
- só
- A felhevített olajon jó nagy edényben kb. 20 perc alatt megpirítjuk, megpároljuk a hagymákat, a szárzellert és a répát.
- Hozzáadjuk a mángoldszárakat és a paprikát, pároljuk még 10 percig.
- Hozzáadjuk a fokhagymát, pár percig pirítjuk, majd beleöntjük a paradicsomot, a cukrot és az ecetet, és addig főzzük, amíg mártás állagú nem lesz, ami legalább 30-40 perc. Minél tovább fő, annál finomabb lesz.
- A végén sózzuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése