Nyáron imádok saslikokat készíteni a sütőmben. Biztos, nem olyan, mintha odakint készíteném a szabadban, de szeretem a roppanós, fűszeres zöldségeket vagy gyümölcsöket (akár hússal, akár anélkül). Csak bambuszpálcára van szükség és egy kis fantáziára.
1. Tikka Masala csirkés saslik
Hozzávalók:
- 30-40 dkg csirkemellfilé
- 6-7 apró paradicsom
- 1 paprika
- 1 cukkini
- 1 padlizsán
- 15 apró fej friss gomba (champignon)
- 2 lilahagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- tikka masala fűszerpor (chili, kömény, koriander, gyömbér, kardamom, bors, kurkuma stb.)
- 1 citrom leve
- 1 joghurt (vagy "jughurt")
- só
- bors
- olívaolaj
Elkészítés:
- A csirkemellet megmossuk, egyforma méretű kockákra vágjuk, besózzuk, borsozzuk.
- A csirkemell kockákra ráöntjük a joghurtot, mennyiségtől függően ízesítjük a Tikka Masala fűszerkeverékkel.
- Mozsárban összetörjük a fokhagymát, kicsavarjuk a citrom levét. Mindezt hozzáadjuk a páchoz.
- Legjobb, ha egy egész este hagyjuk pácolódni a húst. Ha nincs időnk erre, minimum egy órára hagyjuk a húst a pácban.
- A zöldségeket megmossuk, a saslikhoz passzoló méretre vágjuk. Sokkal jobb, ha nem sózzuk őket csak közvetlenül sütés előtt.
- Tetszőleges sorrendben felhúzzuk a pálcákra a zöldségeket és a húsokat.
- A sütőt előmelegítjük. Ha odakint sütjük, még jobb.
- Helyezzük el a saslikokat a tepsiben. Locsoljuk meg őket a maradék öntettel és olívaolajjal.
- Egy kis ideig süthetjük fólia alatt is.
- Enyhén meg is sózhatjuk a zöldségeket ekkor. Zöldfűszereket is adhatunk még hozzá.
- Ízlés szerint grillezzük a zöldséges-húsos saslikokat.
2. Saslik céklával
A céklát előzőleg megfőztem!
Hozzávalók:
- csirkemell
- lilahagyma
- vörös hagyma
- paprika
- paradicsom
- cékla
- cukkini
- borsikafű
- olívaolaj
- kakukkfű
3. Lazacfalatok nyárson
Hozzávalók:
Elkészítés:
- A halfilét megtisztítjuk, felkockázzuk, sózzuk, borsozzuk.
- A citrom egyik felét felkarikázzuk, a másik felét rányomjuk a halfalatkákra.
- A kockára vágott, ízesített halra még olívaoljat öntünk, és hagyjuk, hogy pácolódjon, amíg a többi hozzávalót megtisztítjuk és földaraboljuk.
- Az előkészített hozzávalókat tetszés szerint ráhúzzuk a saslikpálcákra.
- A hal mellé közvetlenül citromkarikát teszünk, így még pikánsabb lesz.
- Tálcára helyezzük a saslikokat, és sózzuk, borsozzuk a nyárson lévő zöldségeket. A végén oregánót szórunk rájuk, majd olívaoljjal locsoljuk meg a nyársakat.
- Sütőben megsütjük. A mozzarella ráolvad majd a zöldségekre. Néha forgassuk a nyársakat.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése