Egyszerűen nem találtam szavakat, amikor összeállt ez a kis "semmiség", és végre megkóstolhattam. A sokféleség egyre merészebb receptek felé terel, és végre elővettem Paul Gayler Vegetáriánus ételek c. könyvét. Ajándékba kaptam pár éve, de túlságosan különleges receptek vannak benne. Most viszont kísérletezni kezdtem egy-egy nálunk nem kapható alapanyag lecserélésével. Ezt a receptet is átalakítottam kissé, de az eredeti ízek megmaradtak.
Hozzávalók:
- 5 fej lilahagyma
- egy kis lilakáposzta (színben és ízben is remekül passzolnak egymáshoz)
A tahiniöntethez: ez egy ötcsillagos öntet - mindenféle zöldséghez jó lehet
- 6 ek víz
- 3 ek fehérborecet
- 3 ek tahini (szezámmagból készített krém) - ezt akár házilag is elő lehet állítani, de egy ázsiai boltban (pl. Szegeden Nagy áruház aljában) lehet kapni készen
- 2 ek mustár (lehet pikáns, durva szemcséjű is)
- 1 ek méz
- 1 gerezd mozsárban zúzott fokhagyma
- 1 dl olívaolaj
- pici só
Ez az öntet viszonylag nagy mennyiség, de nem fogjátok megbánni, ha elkészítitek.
Elkészítés:
- A hagymát felkarikázzuk, szálakra szedjük.
- A lilakáposztát felszeleteljük tetszőleges szálakra, majd jól kibélelünk vele egy tálat.
- Az összes lilahagymát egy jól felforrósított wokba dobjuk. Egy pici olajat öntünk rá, és néhány kanál öntetet is rácsurgatunk.
- Pár perc alatt megpároljuk a hagymát. Ne legyen túl puha.
- Közben egy kicsit meg is sózhatjuk.
- Majd a hagymát a káposztára szedjük, és a maradék öntettel meglocsoljuk.
Forrás: Paul Gayler Vegetáriánus ételek (módosította: Lengyel Zsuzsa)
nem furcsa, hogy a káposzta nyers benne? én lehet, hogy azt is megpárolnám egy picit... mit mondotok??
VálaszTörlésNekem nagyon ízlett így, szeretem, ha a legtöbb dolog nyersen van. De biztos fincsi lehet párolva is! El tudom képzelni, de akkor tuti domináns lesz a káposzta. :)
TörlésJa, amúgy a káposztát csak én találtam ki hozzá :) Az eredeti talán párolt spenótot ír.
Törlés