2013. augusztus 10., szombat

Sörbundában sült tök kaporöntettel és friss zöldséges rizzsel

Hozzávalók:

  • olaj/kókuszzsír a sütéshez

Az öntethez:

  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor kapor
  • 3 dl joghurt
  • pici só
  • bors

A bundához: 

  • 3 dl sör
  • 1 csipet sütőpor
  • 20 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 1 nagy főzőtök fele

A rizshez:

  • basmati rizs
  • paradicsom
  • paprika
  • szárzeller
  • lilahagyma
  • pici szójaszósz
  • csurgatás paradicsomlé

Elkészítés:

  1. Meghámozzuk a tököt, a magokat kikaparjuk, a tökhúst vékony szeletekre vágjuk.
  2. Besózzuk, majd hagyjuk pár percig állni. 
  3. Elkészítjük a mártást: a joghurtot összekeverjük a finomra vágott kaporral, csipetnyi sóval és a mozsárban összetört fokhagymával, majd a hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.
  4. A sörtésztához habosra keverjük a tojásokat egy picike sóval, majd váltogatva adjuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet és a sört.
  5.  Sűrű palacsintatésztát kell kapnunk. Vízzel hígíthatjuk, ha szükséges.
  6.  A besózott zöldséget papírtörlővel szárazra töröljük, megmártjuk a sörtésztában, és bő, forró olajban aranybarnára sütjük.
  7. Ne rakjunk az olajba egyszerre sokat, mert egyrészt kihűtjük azt, másrészt összesülnek a növekvő sörbundás tökök.
  8. Papírtörlőre szedjük a sült tököt. Leitatjuk a felesleges olajat.
  9. A zöldséges rizshez megfőzzük a rizst. A felaprított szárzellert és a lilahagymát egy picike olajon wokban megpároljuk, de még maradjanak frissek. Hozzáadjuk a többi zöldséget. Aprítsuk nagyon apróra. Nagyon szépen mutatnak a hófehér rizsszemek között. Majd adjuk hozzá egy-két perc utána  rizst és a szójaszószt. Fűszerezzük. Keverjük össze, és már tálalhatjuk is. A lényeg, hogy a zöldségek roppanósak maradjanak!
Forrás: Lengyel Zsuzsa

6 megjegyzés:

  1. Köszike! Nagyon finom volt, érdemes kipróbálni. :)

    VálaszTörlés
  2. Mit nem csinálok jól, ha lemászik a sörbunda a zöldségről? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát most megfogtál! Jó sűrű legyen a tészta, hogy amikor már beledobod a zöldséget, megálljon a tetején! Lehet még kéne egy kis liszt. Jól merítsd meg benne, legyen vastag a kabátja. Jó forró olaj kell, és egyszerre csak keveset süss benne. Segítettem?

      Törlés
  3. Igen, köszönöm. :) Tehát az igazság az arany középút. Ugyanis először túl sűrű volt, aztán meg túlságosan felhígítottam.

    VálaszTörlés