Mennyei sütőtökös sütemény finom mogyorós tésztával:
A mogyorós tésztához:
A sütőtökös krémhez:
- 2 nagy tojás
- 400 g sütőtök püré (házi)
- 150 g barna cukor
- 1 cs bourbon vaníliás cukor
- 1 tk őrölt fahéj
- 1/2 tk őrölt gyömbér
- 1/8 tk őrölt szegfűszeg
- 1/4 tk só
- 2- 3 dl sűrű tejszín (nálam maradék tejszínhab)
Elkészítés:
- Amennyiben fagyasztott sütőtökpürével dolgozunk, tegyük fel a kimért sütőtököt a konvektorra/radiátorra, hogy elpárologjon belőle a fölösleges folyadék.
- Először elkészítjük a tésztát. A mogyorót megpirítjuk egy száraz serpenyőben. Közepes lángon tegyük ezt addig, amíg meg nem érezzük a finom illatát. Ha kész, egy tálkába öntjük, hagyjuk kihűlni, majd ledörzsöljük a héját, és végül mozsárban vagy robotgép aprítójában nagyon apróra összetörjük. Legyen szinte lisztszerű.
- A cukrot a vajjal habverő segítségével krémesre verjük.
- A liszthez hozzáadjuk a mogyorót és a csipet sót, beledolgozzuk a cukros vajat, és hozzáadjuk a vanília esszenciát.
- Félkemény tésztát kapunk eredményül.
- Egy tepsit kivajazunk, majd lefedjük alufóliával, és azt is kivajazzuk, kilisztezzük. A sütőt előmelegítjük, majd a fóliára nyomkodjuk egyenletesen a tésztánkat. Ezt olyan 15 percig sütjük a sütőben önmagában, még krém nélkül. Ha elkezd barnulni, kivehetjük.
- Közben elkészítjük a krémet. Az összetevőket egy nagy tálba töltjük, és összedolgozzuk a masszát.
- Amint kész a tészta, a tetejére öntjük a masszát, szépen eloszlatjuk a tészta tetején, és további 30-35 percig sütjük.
- Akkor jó, amikor már a krém közepe sem folyós. Óvatosan kivesszük, hagyjuk picit kihűlni. Az alufólia segítségével kiemeljük a tepsiből. Lehúzzuk a fóliát, és akár melegen, akár hidegen tálaljuk.
Forrás: www.joyofbaking.com (ford. és kép: Lengyel Zsuzsa)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése