2013. szeptember 20., péntek

Pumpkin cookies

A recept a a Joy of baking c. blogból, az egyik kedvenc sütős oldalamról származik. Finom, könnyű kis puszedlis sütemény sütőtökből. Én előre el szoktam készíteni egy nagy mennyiségű sütőtökpürét minden ősszel, és ezt használgatom a télen. A fagyasztóban tárolom, nem ízesítem, így sós és édes ételekhez is használhatom.

Hozzávalók:


  • 260 g liszt
  • 1 1/4 tk sütőpor
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1/4 tk őrölt gyömbér
  • 1/8 tk őrölt szegfűszeg
  • 1/2 tk só
  • 2 nagy, szobahőmérsékletű tojás
  • 200 g barna cukor
  • 120 ml napraforgó olaj (kukorica olaj stb)
  • 1/2 tk vaníliapor
  • 220 g sütőtökpüré
  • durvára darabolt dió (mandula stb)
  • aszalt meggy (bármilyen aszalvány)

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a sütőt 165 fokra.
  2. Terítsünk el egy megfelelő méretű szilikonos sütőpapírt a tepsiben.
  3. Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót és a fűszereket.
  4. Egy másik tálban alaposan keverjük össze a tojást, a cukrot és az olajat. Adjuk hozzá a vaníliaport és a sütőtökpürét. 
  5. Adjuk hozzá apránként a lisztes keveréket.
  6. Nem szükséges nagyon alaposan összedolgozni a tésztát.
  7. Merőkanállal vagy fagylaltos kanállal helyezzünk kis halmokat a sütőpapírra, kb. 5 cm távolságra egymástól.
  8. 10-15 percig süssük a süteményeket. Fogvájóval ellenőrizzük mindenképpen, hogy megsültek-e.
  9. Ebből az adagból körülbelül 12-14 darab korong alakú sütemény lesz.
Forrás: http://www.joyofbaking.com/ (ford. és kép: Lengyel Zsuzsa)

3 megjegyzés:

  1. Jól gondolom, hogy sült sütőtök húsa kell a püréhez?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem igen, más receptnél már kiderült, hogy Zsuzsa megsüti a sütőtököt és úgy pürésítve fagyasztja és azt használja fel.

      Törlés
    2. Szia!
      Igen, igen! Ahogy Judit mondja, én nagyobb adagokban elteszem a tökpürét. Ez egy nagyon finom süti, jó sütést hozzá! Zsuzsa

      Törlés