2013. április 23., kedd

Spárga előkészítése

Az idei első dobozunk spárgát is fog rejteni, ahogy azt a találkozón megtudhattuk.
A spárgát igen sokféle módon elkészíthetjük. Ehhez szeretnék egy-két tippet adni. Az összefoglalómhoz a Főzőiskola című "alapművet" használtam fel.

Alapvetően a spárga legértékesebb része a zöldség csúcsa, így erre nagyon vigyázzunk az elkészítés során.
A spárgáról csak az igen kemény szárvégeket kell levágnunk. Én ezeket sem szoktam kidobni, hanem legtöbbször lefagyasztom, és később felhasználom, ha nem felejtem el. Nagyon jó ízt adnak például bármilyen alaplének, vagy akár a húslevesnek is. 

Én sokszor a legegyszerűbb módon szoktam elkészíteni a spárgát, mivel ügyelek arra, hogy a tápértékét ne tegyem tönkre. 

A spárga előkészítése: alapos mosás után fogjuk meg a spárgát a szár végénél, és kezdjük el meghajlítani. Ahol eltörik a síp, az a felesleg. Ott már fás a szár. Ez a fás rész leggyakrabban lilás-rózsaszínes lehet, így ránézésre is jól láthatjuk, hol kell eltörnie a sípnak.

A spárga megfőzése: spárgafőző edényben a legegyszerűbb. Ez egy magas falú edény. Kötözzük össze a szárakat a képen látható módon, és az edénybe állítva főzzük meg őket. Nem kell a víznek ellepnie a sípokat teljesen, kb. 3/4-ig kell érnie a főzővíznek. Így a kis rügyeket megóvjuk, csak a felszálló gőzben pároljuk őket. 
Az is hasznos, ha a spárgahegyeket becsomagoljuk alufóliába. Ez főleg akkor jó, ha nem állnak meg szépen katonásan a lábasunkban. 
Kb. 3-5 percig főzzük! Ne főzzük szét őket!

Ha a spárga szót meghalljuk, általában a képen látható zöld típus jut eszünkbe. A spárga lehet viszont fehér is. Ez főként a franciáknál és a Földközi-tenger környékén népszerű.

A spárgát akár be is főzhetitek! Az alábbi linkekre kattintva, láthatjátok, hogyan is kezdjetek hozzá:
http://www.nosalty.hu/recept/sparga-telire-tartositoszer-nelkul
http://pommepomme.blog.hu/2009/05/21/nyularnyeka_telire 

Forrás: Lengyel Zsuzsa

Spárgás receptek után érdemes a nosalty bogarászni, de hamarosan saját, kipróbált receptekkel is jövünk!

http://www.nosalty.hu/alapanyag/sparga


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése