2013. augusztus 31., szombat

Lilahagyma-saláta tahiniöntettel - ezt szeretni fogjátok

Egyszerűen nem találtam szavakat, amikor összeállt ez a kis "semmiség", és végre megkóstolhattam. A sokféleség egyre merészebb receptek felé terel, és végre elővettem Paul Gayler Vegetáriánus ételek c. könyvét. Ajándékba kaptam pár éve, de túlságosan különleges receptek vannak benne. Most viszont kísérletezni kezdtem egy-egy nálunk nem kapható alapanyag lecserélésével. Ezt a receptet is átalakítottam kissé, de az eredeti ízek megmaradtak.

Hozzávalók:
  • 5 fej lilahagyma
  • egy kis lilakáposzta (színben és ízben is remekül passzolnak egymáshoz)
A tahiniöntethez: ez egy ötcsillagos öntet - mindenféle zöldséghez jó lehet
  • 6 ek víz
  • 3 ek fehérborecet
  • 3 ek tahini (szezámmagból készített krém) - ezt akár házilag is elő lehet állítani, de egy ázsiai boltban (pl. Szegeden Nagy áruház aljában) lehet kapni készen
  • 2 ek mustár (lehet pikáns, durva szemcséjű is)
  • 1 ek méz
  • 1 gerezd mozsárban zúzott fokhagyma
  • 1 dl olívaolaj
  • pici só
Ez az öntet viszonylag nagy mennyiség, de nem fogjátok megbánni, ha elkészítitek.

Elkészítés:
  1. A hagymát felkarikázzuk, szálakra szedjük.
  2. A lilakáposztát felszeleteljük tetszőleges szálakra, majd jól kibélelünk vele egy tálat.
  3. Az összes lilahagymát egy jól felforrósított wokba dobjuk. Egy pici olajat öntünk rá, és néhány kanál öntetet is rácsurgatunk.
  4. Pár perc alatt megpároljuk a hagymát. Ne legyen túl puha.
  5. Közben egy kicsit meg is sózhatjuk.
  6. Majd a hagymát a káposztára szedjük, és a maradék öntettel meglocsoljuk.
Forrás: Paul Gayler Vegetáriánus ételek (módosította: Lengyel Zsuzsa)

3 megjegyzés:

  1. nem furcsa, hogy a káposzta nyers benne? én lehet, hogy azt is megpárolnám egy picit... mit mondotok??

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem nagyon ízlett így, szeretem, ha a legtöbb dolog nyersen van. De biztos fincsi lehet párolva is! El tudom képzelni, de akkor tuti domináns lesz a káposzta. :)

      Törlés
    2. Ja, amúgy a káposztát csak én találtam ki hozzá :) Az eredeti talán párolt spenótot ír.

      Törlés