2013. december 9., hétfő

A KELBIMBÓ

A minikáposzta
A kelbimbót vagy más néven bimbós kelt belga kertészek nemesítették a középkorban azzal a céllal, hogy kis területen sok káposztát tudjanak termeszteni. Az így kialakult kelbimbó meghatározó téli zöldség lett, hiszen még ősz végén és télen is értékes vitaminokkal lát el bennünket. A kicsinyített káposztára emlékeztető gömböcskék fás száron nőnek a levelek tövében, színük zöld, ízük leginkábba kelkáposztára emlékeztet, de annál édesebb. A kelbimbó keresztesvirágúak rendjébe, a káposztafélék családjába tartozik. Angolul Brussels sprout, németül Rosenkohl, franciául chou de Bruxelles, spanyolul coles de Bruselas, olaszul pedig cavoletti di Bruxelles néven keressétek.


Tápanyagok
A kelbimbó az egyik legértékesebb káposztaféle, sok és sokféle vitamint tartalmaz, emellett kiemelkedően sok kéntartalmű növényi hatóanyagot találunk benne, amelyek a méregtelenítésben kulcsfontosságú szerepet játszó enzimek termelésének fokozásával serkentik a szervezet természetes védekező folyamatait. Ezek a hatóanyagok minden keresztesvirágú növényben megtalálhatók, ám a kelbimbóban még a többi keresztesvirágúhoz képest is igen sok található belőlük.
A kelbimbónak igen magas a C-vitamintartalma, amelynek nagy részét még főzés, párolás után is megőrzi: 10 dkg főtt kelbimbó fedezi a napi C-vitamin szükségletünket. Emellett igen sok K-vitamint, béta-karotint, folsavat és mangánt tartalmaz.
Mindezeken túl értékes egyéb antioxidáns hatású tápanyagokat is tartalmaz, valamint jelentős mennyiségű élelmi rostot, sőt némileg meglepő módon még az egyik fontos omega-3 zsírsav, az alfa-linolénsav is megtalálható benne, kalóriatartalmához viszonyítva igen jelentős mennyiségben (kb. 20 dkg zöldségben a napi ajánlott mennyiség harmada).



Tárolás
Hűtőben jól záródó műanyag dobozban 3-4 napig friss marad. Néhány perc blansírozás után kitűnően fagyasztható.

Elkészítés
A külső, sérült leveleket távolítsuk el.
Nyersen salátákba szeletelhető, párolással, sütőben sütéssel finom köret vagy főétel készíthető belőle, lehet rakottasok és levesek alapja. Érdemes néhány darabot a húslevesbe is beledobni.
Ne főzzük túl sokáig, mert értékes tápanyagai jórészt elvesznek, inkább pároljuk, sütőben süssük. A párolási idő rövidíthető, ha a kelbimbókat félbe, negyedbe várjuk.


A blogban található kelbimbót tartalmazó receptekért kattints ide.

Forrás:

A szerző nem dietetikus, nem orvos, az itt olvasható információkat a megjelölt forrásokból ollózta össze csupán egyetlen céllal: hogy kedvet csináljon a közösség tagjainak egy-egy zöldség fogyasztásához, kipróbálásához.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése