2013. december 10., kedd

A MÁNGOLD

Tengerparti nagy levelek
A mángold a Földközi-tenger vidékének népszerű, finom leveles zöldsége. A disznóparéjfélék családjába, a répa nemzetségbe tartozik, a cukorrépa és a cékla közeli rokona. A növény levelét és levélnyelét fogyasztjuk. A levelek 2-3 tenyérnyi nagyságúra megnőnek, fajtától függően zöldek vagy lilás árnyalatúak, a levélnyelek pedig szintén fajtától függően lehetnek fehérek, sárgák, rózsaszínek vagy lilák. Angolul Swiss chard vagy chard, németül Mangold, franciául blette, bette vagy côtes de bettes, spanyolul acelda, olaszul pedig bietola néven keressétek (horvátországi nyaralások alatt pedig blitva néven kerülhet igen gyakran az asztalunkra).


 Tápanyagok
A mángold az egyik legértékesebb zöldség a világon. Igen gazdag A-, B1-, B6, C-, E- és K-vitaminban és folsavban, szerves savakban, ásványi anyagokban, nyomelemekben (foszforban, kalciumban, káliumban, magnéziumban és vasban), illetve egyéb antioxidáns hatású növényi hatóanyagokban, összesen 13 különböző polifenol antioxidáns vegyület található benne. (A polifenolok rendkívül hatékonyan védik szervezetünket a szív- és érrendszeri betegségekkel és egyes ráktípusokkal szemben.)
10 dkg rövid ideig főzött vagy párolt mángoldban a napi ajánlott mennyiség 122%-a található meg A-vitaminból, 30%-a C-vitaminból, és négyszerese K-vitaminból. Emellett jelentős mennyiségű vas, magnézium, kálium és mangán.



A rózsaszínű, lila, sárga részekben igen sok bétacianin és bétaxantin található, amelyek antioxidáns, gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek, és segítik a szervezet méregtelenítő folyamatait. Emellett a mángold szára (színétől függetlenül) igen gazdag glutaminban, ami a szervezet regenerálódását segítő roppant fontos aminosav.

Tárolás
Fóliába csomagolva vagy jól záródó műanyag edényben hűtőszekrényben tárolva néhány napig megőrzi frissességét. Párolva, főzve kitűnően fagyasztható.



Elkészítés
A levélből készíthető a spenótfőzelékhez hasonló főzelék, keverhetjük töltelékekhez, vagy akár meg is tölthetjük, belerakhatjuk rakottasokba, de egyszerű burgonyaköretek táp- és élvezeti értékét is növelhetjük néhány mángoldlevél hozzáadásával. Érdemes fokhagymával elkészíteni, a két íz remekül kiegészíti egymást.
A szárát adjuk zöldséges ragukhoz, levesekhez, rakott zöldségekhez.


A blogban található mángoldot tartalmazó receptekért kattints ide.

Forrás:
http://www.hazipatika.com/taplalkozas/zoldseg_gyumolcs/cikkek/mangold_spenot_es_sparga_egyben/20100219141710
http://tudatosvasarlo.hu/cikk/mi-fan-terem-mangold
http://www.origo.hu/tafelspicc/alapanyag/20120705-vancsa-istvan-a-mangold.html
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=16
http://www.patikamagazin.hu/cikk/index/14829/a-polifenolok-szerepe-a-taplalkozasban.html
http://www.oprah.com/health/Nutritional-Benefits-of-Eating-Peels-Stems-and-Rinds/2

A szerző nem dietetikus, nem orvos, az itt olvasható információkat a megjelölt forrásokból ollózta össze csupán egyetlen céllal: hogy kedvet csináljon a közösség tagjainak egy-egy zöldség fogyasztásához, kipróbálásához.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése