2013. december 29., vasárnap

Krémes krumplipüré fodros kellel

A colcannon hagyományos ír étel, egyszerű téli köret vagy vacsora. Tulajdonképpen krumplipüré párolt fodros kellel vagy kelkáposztával összekeverve, amelyhez ahány ház, annyi szokás alapon lehet tenni hagymát, újhagymát, szalonnát, sonkát is. Akkor igazán finom, ha a krumplipürét vajjal és tejszínnel készítjük, krémesre keverve. A mi családunkban a kissé magyarosított, tejszín helyett tejfölt használó, szalonnás változat a nyerô. Ez az étel így már nem colcannon, hanem krémes krumplipüré fodros kellel, de nagyon finom. Autentikus colcannon recepteket találhattok pl. itt:
http://www.bbcgoodfood.com/recipes/2649/colcannon, itt: http://www.irishcentral.com/saint_patricks_day/Colcannon-traditional-Irish-recipe-118184429.html és itt: http://www.theguardian.com/lifeandstyle/2012/dec/15/nigel-slater-bubble-squeak-colcannon

Hozzávalók:
  • 80 dkg burgonya kockákra vágva
  • kb. 10dkg vaj
  • 1-2 dl tejföl
  • 10 dkg füstölt szalonna kicsi kockákra vágva
  • 1csokor fodros kel vékony laskára vágva
  • só, bors
Elkészítés:
  1. A krumplit megfőzzük, majd a vaj felével és a tejföllel pürét készítünk, sózzuk, félretesszük.
  2. A szalonnát megpirítjuk. Ha nem enged elég zsírt, akkor teszünk hozzá egy kevés vajat, majd rádobjuk a felszeletelt fodros kelt, amelyet néhány perc alatt  megdinsztelünk. Nem kell puhára párolni, pàr perc elég, hogy kicsit megpuhuljon.
  3. A végén összekeverjük a szalonnás, keles keveréket a krumplipürével, és némi borssal. Melegen a legfinomabb.
Forrás: Dudik Éva


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése