2013. december 9., hétfő

Kelbimbós sütőtök-krémleves

Két igazán téli zöldség keresztezéséből született meg ez a leves, és aki azt mondja, hogy a kelbimbó nem passzol a sütőtökhöz, annak mindenképpen tennie kell egy próbát.
Hozzávalók: 

  • 50 dkg kelbimbó
  • 30-40 dkg kockára vágott sütőtök
  • 1 db nagy sárgarépa
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • 3 kisebb vöröshagyma
  • 1 kk curry
  • bors
  • chilipor
  • kömény
  • 2 ek vegamix
  • kókuszzsír (olívaolaj, napraforgó olaj)
Elkészítés:
  1. A sütőtököt meghámozzuk, apró kockára vágjuk.
  2. A kelbimbók keményebb, vastag végét levágjuk, a külső leveleket eltávolítjuk, meleg vízben leáztatjuk róluk a földet, koszt, majd jól átmossuk őket folyó víz alatt is.
  3. A vöröshagymát és a répát karikára vágjuk, majd kókuszzsíron üvegesre pároljuk a hagymát, végül hozzáadjuk a répakarikákat és 2-3 gerezd fokhagymát. Összesütjük a zöldségeket.
  4. Hozzáadjuk a sütőtököt, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje.
  5. Fedő alatt közepes lángon összefőzzük a zöldségeket. Ügyeljünk, hogy ne főzzük túl őket. Ízesítsük a főzővizet sóval, adjunk hozzá vegamixet.
  6. Közben a megtisztított kelbimbót sóval és köménnyel ízesített lobogó vízbe dobjuk. Pár percig főzzük. Nagyon ügyeljünk, hogy ne főzzük túl sokáig ezt az értékes zöldséget.
  7. A kelbimbó 1/3-át egy kis főzővízzel együtt szedjük át a sütőtökös lábasba. Adjuk hozzá a maradék fokhagymát (egyben vagy pépesítve).
  8. Amikor a sütőtök közepesen puhára főtt, vegyük le a gázról a lábast, és turmixoljuk össze a zöldségeket.
  9. A turmixolás után tegyük vissza a gázra a lábast, adjuk hozzá a maradék kelbimbót, ha szükség van hígításra, szedjünk még hozzá a főzőléből.
  10. Végül ízesítsük borssal, curryvel és chilivel.
Forrás: Lengyel Zsuzsanna

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése