2013. december 7., szombat

Lebbencsleves

Tradicionális burgonyás pásztorétel sorozat
Debrecen mellől származom, és amikor megkezdtem a felsőoktatási tanulmányaim miatt az országjárásomat, akkor szembesültem a jelenséggel, hogy azok az ételek, amiket én alapvetőnek tartok, az ország más tájain szinte teljesen ismeretlenek. Sajnos egyre ritkábban találkoztam ezekkel a fogásokkal, mert nem volt ott mindig anyukám, hogy megfőzze nekem ( :-) ), így egyre erősebb nosztalgiával gondoltam az ízükre. Egészen mostanáig, amikor is eldöntöttem, hogy ideje a saját háztartásomban is rendszeressé tenni a jelenlétüket. Azért osztom meg a recepteket a közösséggel, mert egyrészt nagyon egyszerű az elkészítésük, másrészt nagyon-nagyon finomak és laktatóak, harmadrészt szinte csak olyan hozzávalók szükségeltetnek, amelyeket megkapunk a tanyáról.


Lebbencsleves

A Magyar Néprajzi Lexikon szerint: "A lebbencs a főzni való, gyúrt tészta kisodort, de nem késsel felvágott, hanem kézzel tördelt, tépett változatának elnevezése. A szó későn, ilyen jelentésben 1840-ben került először feljegyzésre. Lebbencsként alakított tészta a századfordulón a parasztkonyhán még sokfelé gyakori volt, de ezt a nevét csak az Alföldön ismerték. Az ilyen tésztát itt használják a legnagyobb mennyiségben és legsokoldalúbban, belőle közönséges és pirított tésztalevest, tésztakását és kifőtt tésztát egyaránt készítenek. (A zsíron pirított tésztából készült lebbencsleves szintén az alföldi étel nyomán vált közismertté.) Az otthon elkészített, megszárított lebbencs bográcsban való mezei főzésnél is jól használható. Készítése nem kapcsolódik specialistákhoz, mint a tarhonyáé. A tavaszi-nyári munkaidőre felkészülve a háztartásokban előre nagy mennyiségű lebbencstésztát készítenek. Ilyenkor tucatnyi kisodort, nagy tésztalevelet száradó ruha módjára egyszerűen rudakra akasztanak a kamrában, alá abroszt terítenek, ahová a száradva már magától is töredező tészta lepotyog. A nagyobb darabokat kézzel tördelik el."
 
Hozzávalók: 
  • fél kiló krumpli
  • negyed kiló tészta
  • három sárgarépa
  • egy nagyobb leveles petrezselyem
  • egy fél leveles zeller
  • fűszerek
Tehát az egyik alapanyag a lebbencstészta. Aki szokott otthon tésztát készíteni, láthatja, hogy ennek a tésztának az elkészítése a legegyszerűbb a többi fajta tésztához képest, de aki nem szokott tésztát gyúrni, az bármelyik boltban beszerezheti. (Ha nem találunk lebbencstésztát, vegyünk lasagne tésztát, és tördeljük össze közepes darabokra.)
Tisztítsuk meg a sárgarépát, a petrezselymet, a zellert, majd vágjuk hosszúkás darabokra (nagyjából akkorákra, ami hosszában ráfér egy evőkanálra). A leveleket aprítsuk össze. Hámozzuk meg a krumplit, és vágjuk kockára. A leveszöldségeket tegyük oda főni. Ha már félig megfőttek, akkor tegyük hozzájuk a krumplit is. Közben a lebbencstésztát folyamatos kevergetés mellett olajon pirítsuk meg. Ha már nem tűzforró a tészta, hintsük meg ízlés szerint őrölt piros paprikával, majd öntsük a tésztát a leveshez. Ízesítsük petrezselyemzölddel, zellerzölddel, sóval, borssal, ételízesítővel, majd ha puhára főtt a tészta, tálalhatjuk is.

Beküldte: Kovács Bernadett

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése