2015. február 24., kedd

Petrezselyemleves

Rohanós munkanapokra való ez az egyetlen személyre szóló recept

Hozzávalók
  • 5 dkg friss petrezselyem 
  • 1 nagyobb (kb. 15 dkg-s) kígyóuborka 
  • 2-3 evőkanál víz 
  • 2,5 dl alaplé (vagy víz) 
  • 1 evőkanál vaj 
  • 1 vékony fokhagymagerezd 
  • só, frissen őrölt bors 
  • 0,5 ek finomliszt 
  • 0,5 dl tejszín 
  • 0,5 dl tej 
  • 0,5 szikkadt zsemle
Elkész­ítés
  1. A petrezselymet megmosom, papírtörlőn leszárítom és néhány szál kivételével belevagdosom a turmixgépbe, a maradék a zsemlekockához kell. 
  2. Az uborkát meghámozom, kisebb darabokra vágva a turmixgépbe teszem. 2-3 evőkanál vizet hozzáadok és összeturmixolom. 
  3. A vaj felét egy fazékba dobom és hozzáreszelem a fokhagymát és kis lángon illatozásig pirítom. Ekkor hozzáadom az uborkás keveréket és 5 perc alatt megpárolom. 
  4. Felöntöm az alaplével, összeforralom, ha kell, sózom-borsozom. A lisztet csomómentesre keverem a tej-tejszín keverékében és behabarom vele a levest. 
  5. A maradék vajon megpírítom a felkockázott zsemlét és hozzáadok egy kis petrezselymet. A levest a petrezselymes zsemlekockákkal tálalom
Forrás: Stahl Judit: Büntetlen örömök (Fülöp Judit)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése