2015. augusztus 14., péntek

Rozmaringos grissini

A tegnapi kenyérünnepen megkóstolhattátok ezeket az olasz eredetű kenyérrudakat.

Hozzávalók (2 nagy tepsibe való adag)
  • 40 dkg liszt (minél magasabb sikértartalmú – pl. Vitamill univerzális liszt vagy bármilyen durumliszt, tehát nem finom és nem rétesliszt. Max. 10-15 %-ig tönköly, graham vagy egyéb lisztet is elbír)
  • 1 dkg élesztő
  • kb. 3 dl langyos víz
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 8 gr só
  • kevés reszelt parmezán (elhagyható)
  • friss rozmaring apróra vágva

Elkész­ítés
  1. Az élesztőt elkeverjük a langyos vízben, és az összes többi hozzávalóhoz öntjük. Lágy, sima felületű tésztává dagasztjuk (robotgéppel vagy kézzel) körülbelül 5 perc alatt, majd  gömbölyűre formázva kissé belisztezve konyharuhával letakarva (vagy gyorsítás esetén folpackkal lefedve) fél-1 órát kelesztjük.
  2. Vékonyra nyújtjuk (próbáljunk némi levegőt azért a tésztában tartani), és késsel vagy pizzavágóval csíkokat vágunk belőle, melyeket kissé megsodorva, hosszabb vagy rövidebb rudakat készítünk és rakjuk őket  egymás mellé a sütőpapíros tepsibe.
  3. Fokhagymás olívaolajjal megkenhetjük a grissiniket és így rakjuk forró, 210-220 fokos sütőbe kb. 12-15 percre, ki mennyire ropogósra szereti.Bármilyen mártogatóshoz nagyon jó.
  4. A recept szabadon variálható: kerülhet bele a rozmaring helyett bazsalikom vagy aszalt paradicsom vagy olívabogyó darabok vagy napraforgómag/lenmag stb.
Forrás: Kis Detti

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése