2015. augusztus 15., szombat

Sertésrilette

A kenyérünnepre én most nem tudtam készíteni sajnos semmit, de küldöm egy kenyérre kenhető étel receptjét, amit szívesen szoktunk csinálni és enni. Nincs benne sem tartósítószer, sem E-anyag sem bőrkelé, ellenben finom :)

Hozzávalók
  • 2 kg sertéscomb nagyobb kockákra vágva
  • 1 kg mangalicazsír
  • kb. 0.5 l fehérbor
  • 75 gramm só és 7,5 gramm fehérbors (15 gr illetve 1,5 gr/ kg)

Elkész­ítés
  1. A zsiradékot nagy edényben felolvasztjuk. Hozzáadjuk a húst, és egy óráig gyakran kevergetve kis lángon pároljuk fedő nélkül, falapáttal gyakran megkeverjük.
  2. Egy óra elteltével felöntjük annyi fehérborral, hogy ellepje a húst. Hozzáadjuk a sót és a borsot. Lefedjük úgy, hogy kis rést hagyunk, 4-6 órán át készítjük, gyöngyöző forrással.
  3. Azután leszűrjük, hagyjuk kihűlni. A zsírt elkülönítjük a pecsenyelétől, magát a húst pedig két villa segítségével szétmorzsoljuk szálakra. A húst ismét tűzre tesszük, s apránként – folyamatos keverés mellett – hozzáadagoljuk a pecsenyelevet, majd a zsiradékot. Csak annyi zsír kell, amennyit az „anyag” felvesz (ne alakuljon ki elkülönült zsírréteg a tetején). A rillette cserépedényben, hűvös helyen hónapokig eláll.
Forrás: Nagy Norbert

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése