2017. május 28., vasárnap

A KORIANDER - az meg mire való?

Az internetes beszélgetéseink alapján elég megosztónak tűnt ez a fűszernövény. Pont ezért éreztem úgy, hogy megér egy bejegyzést, ha már a heti dobozban kaptunk belőle egy üde zöld csokorral.

Engedjétek meg, hogy elmondjam, néhány éve biztosan a cseredobozban landolt volna a korianderem. Az idők során azonban valahogyan csak megkedveltem az ízét. Én elég sok növénnyel voltam/vagyok így, amit az Évkerék tanyáról kapunk. Adni kell nekik néhány esélyt, és érdemes kipróbálni többféle módon, többféle receptben őket.

De térjünk vissza a koriander bemutatásához!

Ez a zellerfélék családjába tartozó fűszernövény teljes egészében felhasználható. Ehetőek a levelei, és a magja is igen kedvelt. A Földközi-tenger vidékéről származó fűszernövényt egyes bizonyítékok szerint már Kr. e. 6000 évvel használták pl. Izraelben, de Egyiptomban is találtak erre utaló nyomokat.

Miért érdemes fogyasztanunk?
Az egészségre gyakorolt hatását kutató vizsgálatok tanulsága szerint a koriander (és a hozzá hasonló friss zöld fűszernövények) fogyasztása javasolt, ha szeretnénk az elhízás, a cukorbetegség, valamint a szívroham esélyeit csökkenteni. Jótékony hatással vannak a bőr és a haj egészségére is.

Rákmegelező hatású lenne?

Az American Journal of Clinical Nutrition c. folyóiratban jelent meg egy tanulmány, amely azt boncolgatja, hogy a húsokban magas hő hatására (tehát főzés, sütés, grillezés) keletkező rákkeltő heterociklikus-aminok (HCA) kialakulását a koriander, többek között, képes meggátolni. Egy másik vizsgálatban kimutatták, hogy lényegesen kevesebb HCA alakul ki, ha a húst korianderrel (vizsgáltak még 5 másik ázsiai fűszert is) együtt készítik el.


További jótékony hatások

Vizsgálják továbbá a koriander gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatását is (egyelőre egerekre nézve). A bazsalikomhoz hasonlóan jelentős mennyiségű antioxidánst, β-karotin-t is tartalmaz. Kivonata védi a bőrt a káros UV-B sugarakkal szemben.
Természetes tartósító hatása is ismert már. Mivel tele van antioxidánsokkal és olajjal, a korianderlevél természetes tartósítószerként képes működni az ételekben, késleltetve azok romlását.
Vizsgálatok (egyelőre patkányokkal) arra is mutatnak, hogy a koriander segíthet a szervezetet megszabadítani a benne felhalmozódott ólomtól és nehézfémektől.

K-vitamint, kis mennyiségben folátot (folsav biológiailag aktív formája, amely a szervezet számára közvetlenül hasznosítható), mangánt, béta-karotint, luteint, káliumot tartalmaz.


Hogyan használjuk?

Az ételekben érdemes nyersen vagy a főzés legvégén felhasználni. Viszonylag könnyű termeszteni, akár egy kis napos ablakban egy cserépben is megterem. Mexikói és thai ételekben kitűnő. Harmonizál a babbal, sajttal, tojással és hallal is. Zöldségekből készült mártogatókhoz adva is remek. Levesek vagy saláták tetejére gyakran szórják a friss leveleket.

A koriander azonban allergizálhat is.


A ti ötleteitek a koriander felhasználásához:

  • húslevesbe petrezselyem helyett/mellé
  • sárgarépa krémlevesbe
  • sárgaborsó krémlevesbe
  • korianderes rizs (köret): egy negyed csokor koriandert megfuttattam olajon pár pillanat alatt, úgy hogy szinte még össze sem esett, és megtartotta a friss külsejét, majd illatos főtt jázmin rizzsel kevertem össze
A szerző nem dietetikus, nem orvos, az itt olvasható információkat a megjelölt forrásokból ollózta össze csupán egyetlen céllal: hogy kedvet csináljon a közösség tagjainak egy-egy zöldség fogyasztásához, kipróbálásához.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése