2017. május 12., péntek

Inspirációk (május 11.)

Ezen a héten is hatalmas kínai kelek várják a sorsukat. mi is lehet belőlük? Hát például ez a családi kedvenc majonézes kínai kel és almasaláta (http://csaladituzhely.blogspot.hu/2012/04/almas-majonezes-kinai-kel-salata.html). De készülhet belőle leves és főzelék, mert hasonlóan viselkedik, mint a kelkáposzta. Itt egy hagyományos főzelék (http://igyfozanyatok.blog.hu/2013/05/31/kinai_kel_fozelek_totosan_azaz_paprikasan_baberral_fokhagymaval_es_krumplival), melynek az eljárása nyugodtan módosítható családunk igényei szerint, vagy itt ez az újhullámos sült kínai kel Szatmári/Főzelékes Feri facebook oldaláról: „Egy fűszeres olajat kevertem (1 dl olíva, 1 tk currypor, fél tk só és csilipehely), amit finoman bedörzsöltem a levelek közé! Sütő 220 fokra előmelegítve, fél citrom leve ráfacsarva a kínaira és 30 percet sütöttem. Friss korianderrel, durvára tört mogyoróval, mandulával szórtam meg jó bőségesen! Hideg tejföllel a legjobb halak mellé például! De ha feldaraboljuk és egy tejszínes, hagymás alaphoz keverjük majd némi keményítővel besűrítjük vagy csak visszaforraljuk rohadt jó főzelék lesz belőle!"

A cseredoboz által- korábbi évekhez hasonlóan- „rebarbara-gazdag” lettem. Ha az újak esetleg még nem annyira ismerik ezt a zöldséget, melyet egyébként gyümölcs szerepben használunk sokszor, álljon itt egyszerű-nagyszerű családi és baráti kedvencünk Jamie Oliver-től: pici cukorral és némi frissen facsart narancslével összeforraljuk a rebarbaradarabokat pár percig. A görög joghurtba pici mézet és a narancs reszelt héját elkeverjük, és a rebarbara öntetet erre halmozzuk és pohárdesszertként tálaljuk. Tetejére illetve hozzá vékonyra nyújtott bolti leveles tésztából háromszögeket vágunk, fahéjas cukorba megforgatjuk és vagy sima serpenyőben sütjük meg mindkét oldalát vagy 2 egymásba helyezett tepsi és 2 réteg sütőpapír között a sütőben sütjük meg. De enélkül is kiváló. Mindenki szereti. De ha van egy jó maréknyi eprünk is a rebarbarához, kihagyhatatlan ez a gyorsan elkészülő, mennyei epres-rebarbarbarás galette (http://evkerekreceptek.blogspot.hu/2016/05/epres-rebarbaras-rusztikus-pite.html). Kísérletező kedvűek húsok mellé számtalan chutney verziót is találhatnak rebarbarából a neten.
A tárkonyból egy hétvégi piknikhez ajánlom ezt az izgalmas fűszeres krumplisalátát (http://fuszereslelek.nlcafe.hu/2009/12/10/asztalavato_meglepetes/), vagy ezt a tárkonyos gombapaprikást (http://chiliesvanilia.hu/2014/05/12/esztragon-avagy-tarkony/). Utóbbi linken a tárkony egyéb felhasználásához is kapunk ötleteket.
És végül az újhagymához itt ez a petrezselymes tabbouleh bulgurral elkészítve. Utazáshoz bedobozolva vagy gyors ebédekhez vagy akár tavaszi kerti sütögetéshez köretnek is, de önmagában is kiváló (http://izeselet.hu/receptek/petrezselymes-tabbouleh/). Mivel citrom is kell hozzá, a leleményesek Guszti Bácsinál még találnak egy-két elfekvő valódi (értsd: kezeletlen, „mindenmentes” biocitromot.

Jó főzést!
Detti


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése