2017. május 26., péntek

Orsi kínai kel salátája balzsamecetes öntettel (tanyabulis recept)

A legutóbbi tanyalátogatás óta már háromszor készítettem el ezt a salátát. Annyira könnyű és finom. Csak úgy pusztítjuk a kínai kelt, amelyről bővebben a link alatt olvashattok.

Hozzávalók:
  • balzsamecet
  • méz
  • olivaolaj
  • új fokhagyma
  • pirított szezámmag (ennek hiányában én pirított dióval is készítettem, és isteni lett)
  • kínai kel
  • újhagyma (opcionális)


Elkészítés:
  1. A kínai kelt megtisztítom és szárával együtt felcsíkozom.
  2. Az öntetet csak úgy kézzel, habverővel gyorsan összeállítom: 3 vagy 4 rész olajból (általában olívaolaj), 1 rész balzsamecetből, sóból és mézből.
  3. Amikor összeöntjük ezeket az összetevőket, láthatjuk, hogy azok nem keverednek el, hanem az olaj a felszínen marad, az ecet pedig alulra kerül. Ahhoz viszont, hogy a salátánkra tegyük, fontos, hogy valamilyen módon elkeverjük a kettőt: emulziót képezünk. Ennek a legegyszerűbb módja, ha kézi habverőnkkel egy kis tálkában szépen összedolgozzuk a citromlevet (vagy ecetet) és mindazt, amit ízesítésként még hozzá szeretnénk adni (só, finomra aprított hagyma, mustár, stb.), majd szinte cseppenként adjuk hozzá az olajat folyamatos kevergetés mellett egészen addig, amíg az öntet sűrűsödni nem kezd. Amikor már egészen sűrű a dresszing, szépen csorgassuk bele a maradék olajat.
  4. Palacsintasütőben megpirítjuk a szezámmagot vagy diót.
  5. Az öntetet és a magvakat a salátába keverjük, és behűtés után tálaljuk.
Forrás: Kiss-Kovács Orsolya

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése