2013. április 23., kedd

Mángoldos zöldségtekercs (Orsi kedvence)



Hozzávalók: 
  • 0,5 kg mángold (szárastól, levelestől:)
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 tojás (a töltelékhez)
  • 1 fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 marék kapor
  • 1 ek olaj, só, bors
  • 1 csomag leveles tészta
  • 1 tojás sárgája (a tészta megkenéséhez)

Elkészítés:


1. Forró olajon a hagymát, karikára vágott sárgarépát egy serpenyőben megfuttatom, majd dobom is rá a csíkokra vágott mángold leveleket és szárakat. Kicsit összeesik, de nem párolom teljesen pépessé, mert akkor oda a szín a forma és az ííííz! 
2. Felaprítom a fokhagymát, kaprot, és az utolsó fordulónál belekeverem a sistergő zöld és narancs színű tengerembe. 
3. Só, bors, 1 elkavart tojás és kész is a töltelék. Néha egy egy főtt tört krumpli is kerül bele, vagy zellerszár - fantázia kérdése. 
4. A leveles tésztát (szégyenszemre) kicsomagolom, kinyújtom (vagy csak kicsavarom a sütőpapírra), és a hosszabbik oldala mentén halmozom a tölteléket, a sütőpapír segítségével ráhajtom a tésztát. Ha túllóg a tészta az oldalán, a végétől kezdve csavaró mozdulatokkal vissza-vissza hajtom a kilógó szélet, rá nyomkodom és egy csinos kis tekert oldalmintát kapok. 
5. A végeket is visszatömködöm, tojássárgájával megkenem, és irány a sütőbe 30 percre. 
6. Az aranysárga, ropogós tésztájú gőzölgő kész mángold tekercset "srégen" szeleteljük és egy nagy tál vinaigrette-s salátát keverünk hozzá! A salátára diót vagy pirított szezámmagot szórok.




Forrás: Orsi:  http://evkerek.blogspot.hu/2011/06/mangold.html

12 megjegyzés:

  1. Nálunk holnap ez lesz az ebéd! :)

    VálaszTörlés
  2. Elkészült: jelentem mennyei! Az én variációm: újhagymával készítettem (szárastul) és a kapor helyett sok-sok szurokfű ment bele (a dobozból). Köszönöm!

    VálaszTörlés
  3. Húúú, de nagyon jól néz ki! :-) Nyamm

    VálaszTörlés
  4. sikerüült! :) :) szóval azt akartam írni (és köszönöm mindenkinek a segítséget), hogy én meghagytam egy kis tölteléket tojás nélkül, és összeturmixoltam nagymamám tavaly eltett (sűrített) paradicsomával, így van mártásom is a tekercshez! :) ja és hogy én kapor helyett petrezselymet tettem bele!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon jó ötlet a mártás, és külön örülök,hogy összejött a kommentírás is! További jó főzőcskét!

      Törlés
  5. Úgy látom ez már nem csak Orsi kedvence. :-) Nekünk is nagyon bejött. Én csináltam egy mángoldos-répás és egy újhagymás-rukkolás-tatárhagymás-mozzarellás verziót is. Ezzel megvolt a vacsoránk. A maradék pedig a másnapi köret lett a sült kolbász és a saláta mellé (joghurtos-fokhagymás öntettel) ebédre. Istenien összejöttek az ízek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. "Orsi és mindenki kedvence" - változtassuk meg a nevét? :D

      Törlés
  6. A sok pozitív hozzászólás hatására én is kíváncsi lettem erre a receptre. :) Ma kipróbáltuk és tényleg nagyon finom! Ezentúl a mi kedvencünk is lesz. :D
    Szokásom szerint kicsit mindenből megszaladt a kezem amikor a hozzávalókat kimértem, ezért olyan sok lett töltelék, hogy alig fért bele a tésztába, de szerencsére szépen megsült így is. Csak tekercs helyett inkább pite formájú lett. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát az enyém is elég duci lett. :))) Még szerencse, hogy anyukám előtte mondta, hogy jól nyomkodjam meg a tésztát, miközben tekerem fel. Így őrizte meg a tekercs formáját. Na de valójában az íze a lényeg, nem? :)
      Örülök, hogy már ennyien elkészítették.
      Amúgy találtam házi leveles tészta receptet is! Még nem csináltam meg, de nagyon jónak tűnik!

      Törlés
  7. Tegnap egy reszelt tarlórépával, mángolddal és friss fokhagymával készítettem! Mehet bele ánizskapor is bőven!

    VálaszTörlés