2014. november 22., szombat

Kenyérlángos házi bioketchuppal és lilahagymával

Bármilyen feltétet elbír ez a kenyértészta (tejfölt, ketchupot, sajtmártást, házi bolognai mártást extra sok husival a három fiúkám örömére)

Hozzávalók
  • 1 kg teljes kiőrlésű búzaliszt,   
  • 1,5 ek.só (5 dkg), 
  • 1 tk. cukor, 
  • 1 kocka élesztő (5 dkg), 
  • 6-8 dl langyos víz, 
  • ízlés szerint ketchup és lilahagyma.
Elkész­ítés
  1. A langyos vízben feloldom az 1 teáskanál cukrot és az 1 kocka élesztőt,  a lisztben elkeverem a sót , majd az élesztős vizet hozzáadom a sós-lisztes keverékhez. 
  2. Néhány percig erőteljes mozdulatokkal dagasztom, majd amikor már teljesen egynemű a tészta, cipót formázok belőle, lisztezett tálkában egy órát kelesztem. Aki a kevesebb vizes variációt választja, tömörebb, keményebb, laktatóbb tésztát kap. 
  3. Amikor a tészta megkelt, fél cm vastag lapokra nyújtom, tepsibe rakom, megszurkálom villával (a felszálló gőzök ne púposítsák fel a tésztát), s jöhet a feltét. 
  4. Sütőben 10 perc alatt takaréklángon aranybarnára sütöm.(sajnos nem tudok pontos hőfokot mondani, nekem még békebeli sütőm van). Amikor a tepsi szélénél már aranybarna a tészta, akkor készen van.
  5.  Ekkor még úgy tűnik, hogy a közepe nyers marad, pedig az is kész. Ebből az adagból 2 db. nagyméretű tepsi jön ki.
Forrás: Baloghné Niki (Esőleső Biopalánta Kertészet)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése