2014. november 20., csütörtök

Panni néni szegfűszeges fonott kalácsa

Ez a kalács kicsit munkás, de megéri dolgozni vele.

Hozzávalók
  • 1 kg bio fehérliszt (teljes kiőrlésűvel nem fog működni), 
  • 1 kocka élesztő (5 dkg), 
  • egy csipet só, 
  • 20 dkg porcukor, 
  • 5 szem szegfűszeg vagy 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg, 
  • 2  db tanyasi tojás (ettől lesz szép sárga a tészta)
  • 6+1 dl tej, 
  • 20 dkg olvasztott margarin, 
  • 2 ek. tejföl


Elkész­ítés
  1. A cukorhoz hozzákeverjük az 1 kk. őrölt szegfűszeget, vagy a késes robotgéppel az 5 egész szemet hozzádaráljuk a cukorhoz. 
  2. A szobahőmérsékletű  liszthez hozzákeverjük a csipet sót, a  15 dkg szegfűszeges cukrot. A 6 dl tejet meglangyosítjuk, feloldjuk benne az 5 dkg cukrot, az 5 dkg élesztőt s ezeket hozzáöntjük a lisztes keverékhez. 
  3.  Beleütünk 1 egész tojást, elkezdjük ezeket kidagasztani. Ha kezd a tészta egyneművé válni, hozzáadjuk a 2 ek. tejfölt, tovább dagasztjuk. Amikor már szép sima, cipóhoz hasonlatos állagú, szinte késznek tűnik, hozzáadjuk a felolvasztott, langyosra visszahűtott margarint és még mindig tovább dagasztjuk. 
  4. Amikor kezd elválni a dagasztóedényünk falától, készen vagyunk. Gyakorlattól függően ez 20-30 perc kőkemémy izommunka. Mindezekből egy meglehetősen kemény, kissé olajos tapintású tésztát kapunk, de nem kell megijedni tőle. 
  5. 1 órát kelesztjűk, háromfelé vágjuk és megfonjuk. Tepsibe v kenyérsűtő formába téve további fél-1 órát kelesztjük. Mielőtt sütőbe tesszük a tetejét megkenjük a meghagyott 1 dl tej és 1 db tojás keverékével. 
  6. Takaréklángon 20 percig sütjük.
Forrás: Baloghné Niki (Esőleső biopalánta kertészet)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése