2014. november 21., péntek

Magvas sós rúd

Ez a sós sütemény tej- és tojásmentes, így az arra érzékenyek is ehetik.

Hozzávalók
  • ½ kg rétesliszt
  • 1 cs. sütőpor
  • 20 dkg margarin
  • 1 dl olaj (napraforgó vagy olíva)
  • 2 dl fehérbor (vagy víz, de a borral ízletesebb lesz)
  • 1 t.kanál só
  • 10 dkg szezámmag
  • 10 dkg lenmag
  • 10 dkg napraforgómag
Elkész­ítés
  1. A lisztet a sütőporral összekeverem, hozzáadom a sót, a magvakat, ezután belemorzsolom a margarint.
  2. A folyékony hozzávalókkal összeállítom a tésztát, a bort teszem hozzá legutoljára, ha nem veszi fel a 2 dl-t nem baj, a lényeg hogy cipót tudjak formálni belőle. 
  3. 1-2 órára a tésztát hűtőbe teszem, ha idő szűkében vagyunk 20 perc a mélyhűtőben is megteszi (egyébként 1-2 napot is kibír hűtőben sütésig). 
  4. Fontos, hogy mielőtt kinyújtom a tésztát, ne legyen túl dermedt, sem túl puha, mert akkor nagyon morzsalékos lesz, 5-10 percet hagyni kell kiengedni miután kivettük a hűtőből. 
  5. Kb. 2 cm széles rudakat szaggatok ki belőle, tojással megkenem és 190 fokon 20-25 percig, pirulásig sütöm.
Forrás: Guba Eszter

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése