2016. május 19., csütörtök

Inspirációk (2016. május 19.)

Detti:
Jócskán benne vagyunk a retekszezonban. Ha valaki nem csak szendvics mellé zöldségként szeretné enni, bőven van választási lehetősége. A retek kerülhet például egy újkrumplis-borsós köretbe (http://izeselet.hu/receptek/zoldborsos-ujkrumpli/), megpárolva igazán ízletes lesz, de főzelékbe is.

Ebben a receptben így még a snidlingünk is felhasználható: http://izeselet.hu/receptek/snidlinges-honapos-retek- fozelek/

A snidlingből egy egyszerű, de mennyei tojássaláta is készülhet. A keményre főtt tojásokat apróra feldarabolom és hozzáadom a pici sóval, borssal, aprított petrezselyemmel és snidlinggel elkevert tejfölhöz. Elegáns reggeli vagy vacsoraétel.
A snidling nálam holnap biztos ehhez a tésztasalátához is kell, amit munkába is vihetünk, de akár piknikelni is. Jamie Olivernek vannak igazán jó ötletei, ez nálunk klasszikus:

A rebarbarából a világ legegyszerűbb rebarbarás desszertje lesz Jamie Oliver alapján. Pici cukorral és némi frissen facsart narancslével összeforraljuk a rebarbaradarabokat, a görög joghurtba pici mézet és a narancs reszelt héját elkeverjük, és ezeket pohárdesszertként tálaljuk. Tetejére illetve hozzá vékonyra nyújtott bolti leveles tésztából háromszögeket vágunk, fahéjas cukorba megforgatjuk és vagy sima serpenyőben sütjük meg mindkét oldalát vagy 2 egymásba helyezett tepsi és 2 réteg sütőpapír között a sütőben sütjük meg. Mindenki szereti.


Az eperből egy máktortához lesz öntet: a megmosott lecsumázott epret kézzel összenyomkodjuk és vaníliás cukorral (vagy akár cukorral és vaníliamagokkal) lassan
forraljuk jó 8-10 percig. Vége felé ínyencek vörösborral is forralhatják. Ezzel tálaljuk az alábbi lisztmentes máktortát. Hozzávalók: 20 dkg vaj, 13-14 dkg cukor (pl. világos nádcukor), 1 tasak vaníliacukor, 6 tojás sárgája, 1 teáskanál sütőpor, 15 dkg őrölt mák, 7 dkg őrölt mandula, vagy dió, 1 csapott teáskanál fahéj, 6 tojásfehérje, 3 evőkanál lekvár. A vajat a cukorral, vaníliás cukorral és tojássárgájával elkeverjük. Az őrölt mákot összekeverjük a sütőporral és a vajhoz adjuk, majd a mandulát, a fahéjat, és a kemény habbá vert tojásfehérjét is belekeverjük a krémbe. Kivajazott tortaformába (24 cm) öntjük és 180 fokon megsütjük kb. 25-30 perc alatt (tűpróbát azért végzünk). Elég egyszerű, de a friss eperből készült öntet fenségessé varázsolja és látványnak sem utolsó a máktorta a pirosló eperöntettel.

Zsuzsa:

Továbbra is javaslom, hogy olvassátok el, milyen ötleteink voltak tavaly a levélzöldek felhasználásához: http://evkerekreceptek.blogspot.hu/2014/05/mihez-kezdjunk-cekla-levelevel-es-az.html

Az én répa-és reteklevelem a snidlinggel és némi kínai kellel egy szuper zöldségtekercsben fogja végezni. Ehhez ötletadó Orsi receptje: http://evkerekreceptek.blogspot.hu/2013/04/mangoldos-zoldsegtekercs-orsi-kedvence_23.html Parmezánt szórok még bele, esetleg chia magot és sok-sok zöldfűszert.
Az új karalábéból és répából egy nagy adag fagyasztott borsó társaságában zöldségleves készül majd, amelybe talán még nokedlit is teszek, ha időm engedi.
A retekből friss vinaigrette-es salátát készítek majd hétvégén a vendégeimnek. A link alatt a vinaigrette öntet készítéséről olvashattok, és remek ötleteket gyűjtöttünk össze nektek salikészítéshez.
Készül még nálunk vegán mákos muffin eperlekvárral (a recepttel jövök) is, amelyet a hétvégi találkozóra viszek, valamint zöldséges kelt kosárkákat is sütök majd.
A friss epret pedig rebarbarával házasítom össze, és egy krémlevest készítek belőlük almával, rizstejjel, vaníliaporral és egy kis bodzavirággal.

Sokan kérdeztétek egymástól, hogy mihez kezdjetek a bodzával. Én első körben bogártalanítottam, lemostam, és szépen kiterítettem száradni egy konyharuhára. Tavaly bodzás mézet készítettem belőle, aminek nagyon örültünk, mert egy jó citromos limonádéba isteni. Sára tavaly muffint sütött belőle: http://evkerekreceptek.blogspot.hu/2015/05/rerform-bodzas-citromos-muffin.html De persze bodzaszörpöt is főzhettek belőle: http://evkerekreceptek.blogspot.hu/2013/04/mezes-bodzaszorp.html




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése