2017. július 10., hétfő

Cukkinis-sárgabarackos gyümölcsbőr

Tavaly ősszel már próbálkoztam gyümölcsbőr készítésével. Nagyon gyorsan elfogyott akkor a szilvás gyümölcsbőr itthon. Michelle Keogh - Házi aszalás c. könyvéből merítettem most ötletet, és tuningoltam fel az idei készítményt. Ha valaki nem hallott volna róla eddig, a gyümölcsbőr egy gumicukorra hajazó, csak természetes, a gyümölcsből származó cukrot tartalmazó aszalvány, amelyet szép kis csíkokra fel lehet szabdalni, feltekerni, és a gyerek kezébe nyomni bárhol, bármikor :)

Hozzávalók:
  • 1 nagyobb cukkini 
  • 50 dkg érett sárgabarack
  • 20-30 dkg őszibarack/nektarin (mehetnek a puhább darabok) 
  • vaníliapor ízlés szerint
  • 2-3 ek friss citromlé
Elkészítés:
  1. A gyümölcsöket megmossuk, hámozás nélkül feldaraboljuk.
  2. A cukkinit meghámozzuk, a puha magvas belsejét kikaparjuk, majd egy nagy lábasba tesszük a gyümölcsökkel együtt.
  3. Lassú tűzön kb. 15-20 percig főzzük, puhulásig. 
  4. Hozzáadjuk a fűszert és a citromlevet, majd elzárjuk, és botmixerrel turmixoljuk.
  5. Az aszalógép tálcáját sütőpapírral kibéleljük, és rajta kb. fél cm vastagon elsimítjuk a kihűlt pürét.
  6. Ügyeljünk arra, hogy a szélek mentén is elég vastag legyen, hogy ne töredezzen szét az aszalvány.
  7. Kb. 30-40 fokon aszaljuk kb. 15 órán keresztül. 
  8. A papírt lehúzzuk, amíg még meleg a készítmény. 
  9. Ollóval csíkokra vágjuk, és feltekerjük.
  10. Műanyag dobozban tárolható.
Forrás: Lengyel Zsuzsa

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése