A végletes
Tápanyagok
A gumó
A céklát gyakran illetik a „szuperélelmiszer” címkével, hiszen olyan élelmiszer, amelynek fogyasztásával aktívan hozzájárulhatunk egészségünk megőrzéséhez. Jótékony hatásait felsorolni is hosszadalmas: a cékla serkenti a sejtnövekedést, a sejtmag-regenerációt, aktiválja a vörösvérsejt-képzést, támogatja a nyirokrendszer működését vízhajtó és méregtelenítő, vérnyomáscsökkentő és gyulladásgátló hatású.
Kiváló kálium-, kalcium-, vas-, szilícium- és magnéziumforrást, vitaminok közül pedig B1-, B2-, B6- és C-vitamint, folsavat, niacint és biotint tartalmaz. Kiemelendő, hogy vasból nem tartalmaz ugyan az átlagosnál többet, vastartalmát azonban szervezetünk minden más ismert zöldség vastartalmánál jobban hasznosítja.
A 60-as években állatkísérletek igazolták, hogy vörös festékanyaga, a betain tumorellenes hatású, azaz gátolja a daganatos sejtek szaporodását. A betain emellett gátolja a kórokozó baktériumok elszaporodását is, immunerősítő, roboráló és élénkítő hatású. (A betain csak a vörös fajtákban található meg, a sárgákban nem.)
A cékla másik festékanyaga, az antocián csökkenti a DNS és a sejtproteinek sérüléseit azzal, hogy lefékezi a káros oxidációs reakciókat.
A levél
A cékla szára és levele szintén rendkívül gazdag vitaminokban, antioxidánsokban.
A levél egészen kimagaslóan sok K-vitamint tartalmaz: egy maréknyi céklalevél nyersen fogyasztva a napi ajánlott mennyiség több mint 100%-át, párolva pedig majdnem hatszorosát juttatjuk a szervezetünkbe. Másképpen fogalmazva: ha csak egy-két céklalevelet hozzápárolunk az ebédünkhöz, vacsoránkhoz, máris sokat tettünk a csontjaink egészségéért, a K-vitamin ugyanis elsősorban a csontok egészségének fenntartásában, a csontritkulás megelőzésében játszik kulcsszerepet, és emellet a véralvadási folyamatokban is nélkülözhetetlen.
A céklalevélben szintén kimagaslóan sok béta-karotin található, amely egyrészt antioxidáns hatású, másrészt pedig a szervezetben A-vitaminná alakulva immunerősítő és a szem egészségét megőrző funkciót lát el. Egy maréknyi nyers céklalevélből a napi ajánlott A-vitamin-mennyiség 80%-ához, párolva pedig több mint háromszorosához jutunk.
Emellett C-vitamintartalma is jelentős, különösen nyersen fogyasztva.
Tárolás
A szárat és a zöldet vágjuk le a gumóról, és külön tároljuk a hűtőgépben jól záródó műanyag dobozban vagy zacskóban. A gumókat tegyük zacskóba, abból szorítsuk ki a levegőt, és tegyük a hűtőbe, így a cékla hetekig friss marad.
A gumó főve, párolva, sütve remekül fagyasztható.
Elkészítés
Méregtelenítő hatása különösen répalével kombinálva erős.
A levél és a szár fogyasztható nyersen salátákba keverve, vagy párolva, dinsztelve.
Nyersen C-vitamintartalma érvényesül jobban, párolva, dinsztelve pedig fantasztikusan sok A- és K-vitaminhoz juttathatjuk a szervezetünket.
Forrás:
A szerző nem dietetikus, nem orvos, az itt olvasható információkat a megjelölt forrásokból ollózta össze csupán egyetlen céllal: hogy kedvet csináljon a közösség tagjainak egy-egy zöldség fogyasztásához, kipróbálásához.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése