2013. november 13., szerda

Diós-kekszes sütőtökpite

Hozzávalók:

  • A tésztához:
  • 175 g liszt
  • 1/2 tk só
  • 1 ek kristálycukor
  • 113 g hideg, kockára vágott Rama
  • 30-60 ml hideg víz
  • A töltelék alá:
  • 15 dkg morzsolható keksz (zabfalat, csokidarabos száraz keksz)
  • 1-1,5 marék dió (bármilyen mogyoróféle, olajos magok)
  • A töltelékhez:
  • 2 nagy tojás
  • 100 ml 30 %-os habtejszín
  • 110 g barna cukor/nádcukor
  • 2 csésze (400 g) sütőtök-püré
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1/2 tk őrölt gyömbér
  • 1/8 tk őrölt szegfűszeg
  • 1/2 tk só
  • A tetejére:
  • tejszínhab (tálaláshoz - ízlés szerint)
  • fahéj
  • nádcukor

Elkészítés:

  1. A sütőtök-pürét sütőtök-szezonban a legjobb, ha mi magunk készítjük el. Vágjuk darabokra a tököket, és a sütőben alufóliával letakarva, süssük őket addig, amíg kanalazhatóvá nem válik a húsuk. Ha kisebb darabokra vágjuk, hamarabb kész van, de ez a művelet fél órától akár egy óráig is tarthat. Megéri időt szánni rá, a maradék pürét pedig eltehetjük akár a fagyasztóba is.
  2. Míg a tökpüré elkészül, a tésztát összegyúrjuk. Dolgozzuk össze a hozzávalókat kézzel vagy géppel. Formáljunk a masszából golyót, majd korong alakban nyomjuk össze, és fél órát pihentessük a hűtőben.
  3. Fél óra leteltével lisztes deszkán/alátéten nyújtsuk akkorára a tésztát, amekkora formába szeretnénk tenni. A legszebb a piteforma, mert így még díszíthetjük is a szélét, de a kapcsos formában is nagyon szép lehet a pite. A kilógó széleket vagy levágjuk, vagy a kapcsos formában rádolgozzuk a forma oldalára. Mielőtt a formába helyezzük, vékonyan kivajazzuk a tálat. Ezután újra visszahelyezzük a hűtőbe a tésztát fél órára, most már formával együtt.
  4. A megsült tökből kivájjuk a húst, és mikor kihűlt, összedolgozzuk az alapanyagokat. Nem kell nagyon simára keverni, így nem fog majd a sütemény teteje berepedezni. Adjuk hozzá a fűszereket, a tejszínt, tojást és a cukrot.
  5. Helyezzük a kekszet és a diót egy zacskóba, kössük be a száját, és üssük addig a nyújtófával vagy az öklünkkel, amíg apró darabokra nem törnek. Ez a morzsalék megy a hideg tésztára. Nyomkodjuk jól bele, kanál segítségével terítsük szét egyenletesen a tésztán. Ez a réteg fogja megakadályozni, hogy elázzon a tésztánk sütés közben. Isteni, ha a keksz gyömbéres vagy csokidarabos.
  6. A tészta mindig kerüljön vissza a hűtőbe, és csak akkor vegyük elő, ha már kész a töltelék.
  7. Melegítsük elő a sütőt.
  8. Egyenletesen oszlassuk el a tölteléket a tésztán, megszórhatjuk még kis barna cukorral is, mielőtt a sütőbe tennénk. Süssük közepes lángon. Ne süssük túl, kivehetjük, ha a széle már barnás színű, és úgy is megállapíthatjuk, hogy kész van, ha a szélétől 1 cm-re a késünket a töltelékbe szúrva a kés szinte tisztán jön ki, vagyis nem ragad hozzá a püré. 
  9. Tegyünk a forma alá egy nagyobb tepsit, így megóvjuk a sütőnket. Vigyázzunk a formával. Várjuk meg, amíg kihűl.
  10. Külföldön legtöbbször sűrű tejszínhabbal kínálják.
Forrás: http://www.joyofbaking.com/ (ford. Lengyel Zsuzsa)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése