2013. november 29., péntek

Káposztás tészta

Amikor ilyen klasszikus ételekről van szó, mindig ragaszkodom azokhoz az ízekhez, amelyeket otthon ismertem meg. Anyukámtól így tanultam ezt a káposztás ételt, és külön öröm, amikor nagymamám házi tésztáját főzhetem ki hozzá.

Hozzávalók (2 személyre):
  • egy fél fej (fehér) káposzta
  • egy nagy vöröshagyma
  • 2 csurgatás méz
  • pici víz
  • házi kockatészta
  • jó sok friss őrölt bors (nálam szinte csíp)
  • olívaolaj/olaj
Elkészítés:
  1. A káposztát apróra reszeljük, vagy késsel szépen, egyenletesen felaprítjuk. Picit besózzuk, és állni hagyjuk egy rövid ideig.
  2. A káposzta levét 20 perc múlva kinyomkodjuk, esetleg ha túl sós, picit leöblíthetjük a sót.
  3. Egy fedővel is rendelkező serpenyőbe csurgatjuk a mézet, és hagyjuk karamellizálódni.
  4. A vöröshagymát felaprítjuk, a mézre öntünk egy kis olajat, és a hagymát megpároljuk pár perc alatt.
  5. Erre jöhet a káposzta.
  6. Megkeverjük, és takarék lángon, fedő alatt puhára pároljuk. Pici vizet adunk hozzá, ha szükségesnek találjuk.
  7. Nem szoktam sokáig párolni, ízléstől is függ, mennyire szeretjük puhán/sülten.
  8. A tésztát időközben kifőzzük, leszűrjük, és a káposztára halmozzuk.
  9. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
  10. Egy-két perc alatt kavargatás mellett összesütjük, és már tálalhatjuk is.
Forrás: Lengyel Zsuzsa

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése