Amikor ilyen klasszikus ételekről van szó, mindig ragaszkodom azokhoz az ízekhez, amelyeket otthon ismertem meg. Anyukámtól így tanultam ezt a káposztás ételt, és külön öröm, amikor nagymamám házi tésztáját főzhetem ki hozzá.
Hozzávalók (2 személyre):
- egy fél fej (fehér) káposzta
- egy nagy vöröshagyma
- 2 csurgatás méz
- pici víz
- házi kockatészta
- só
- jó sok friss őrölt bors (nálam szinte csíp)
- olívaolaj/olaj
Elkészítés:
- A káposztát apróra reszeljük, vagy késsel szépen, egyenletesen felaprítjuk. Picit besózzuk, és állni hagyjuk egy rövid ideig.
- A káposzta levét 20 perc múlva kinyomkodjuk, esetleg ha túl sós, picit leöblíthetjük a sót.
- Egy fedővel is rendelkező serpenyőbe csurgatjuk a mézet, és hagyjuk karamellizálódni.
- A vöröshagymát felaprítjuk, a mézre öntünk egy kis olajat, és a hagymát megpároljuk pár perc alatt.
- Erre jöhet a káposzta.
- Megkeverjük, és takarék lángon, fedő alatt puhára pároljuk. Pici vizet adunk hozzá, ha szükségesnek találjuk.
- Nem szoktam sokáig párolni, ízléstől is függ, mennyire szeretjük puhán/sülten.
- A tésztát időközben kifőzzük, leszűrjük, és a káposztára halmozzuk.
- Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
- Egy-két perc alatt kavargatás mellett összesütjük, és már tálalhatjuk is.
Forrás: Lengyel Zsuzsa
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése