26cm-es kerek tortaformában kisütve. Nagy tepsikhez dupla mennyiség ajánlott.
Hozzávalók:
- 12,5 dkg finom liszt
- 12,5 dkg vaj
- 10 dkg étcsokoládé (min. 70%-os)
- 12,5 dkg barna cukor (1 dkg még nyugodtan lecsalható belőle, aki nem akarja nagyon édesre)
- 12,5 dkg puhára főtt cékla nagylyukú reszelőn lereszelve
- 1 és fél tojás
- 1/4 cs sütőpor
- 1/2 kk őrölt kardamom (kardamomszemek mozsárban összetörve)
- egy kis marék mogyoró (225 fokos sütőben 3-4 percig sütve-pörkölve)
Elkészítés:
- A vajat és a csokoládét gőz fölött lassan megolvasztjuk.
- Robotgéppel a tojást kikerverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a vajas-csokis keveréket és fakanállal elkeverjük.
- Beledolgozzuk a sütőporral összekevert lisztet, majd a reszelt cékla, a kardamom és a durvára vágott mogyoró kerül bele. Ne keverjük sokáig, csak épphogy összeálljon a massza, melyet kivajazott, belisztezett vagy sütőpapíros tepsiben egyenletesen eloszlatunk.
- 170 fokos sütőben 20-25 perc alatt sül meg. A közepének puhának kell maradnia.
Javaslatok: ha valaki idegenkedik a kardamomtól, hagyja ki, vagy óvatosan tegyen belőle, mert már
egy pici is igazán pikáns ízt ad neki, szerintem érdemes kipróbálni. A mogyoró is kihagyható, mert
egyesek szerint a brownie-ba nem való. Nekem igen, különösen így, hogy előtte megpörköltem;
karakteresebb lett az íze és ropogós lett, jól harmonizált a csokoládés-céklás ízhez.
Forrás:
Kis Detti, a következők alapján:
http://www.theguardian.com/lifeandstyle/2008/nov/08/chocolate-fruit-brownies-recipe
http://lelekkonyha.blogspot.hu/2011/10/ceklabol-sutemeny.html
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése