A minap a szegedi Őrangyal Gastroházban ettem valami nagyon finomat, és rájöttem, hogy igen régen készítettem már bármit is indiai stílusban. Egy fél karalábé árválkodott még a hűtőben a múltkori dobozból, így gondoltam, a karalábé pakóra remek lesz ebédre. Hozzá alma-körte csatnit (chutney) és főtt bulgurt tálaltam.
Hozzávalók (2-3 személyre):
- 20 dkg csicseriborsó liszt
- 2, 5 dl hideg víz
- 1 ek fekete kömény (kalinji)
- 1/2 kk õrölt fahéj
- 1/2 kk chilipor
- friss koriander ízlés szerint (akár a fagyasztóból is előkaphatjuk)
- 2 kk õrölt római kömény
- 2 kk kurkuma
- 2 1/2 kk só
- 1-2 gerezd fokhagyma (pépé zúzva)
- egy fej karalábé vagy 1 giant karalábé fele
- pici reszelt répa (bele a tésztába)
Elkészítés:
- A karalábét jobbnak láttam pár perc alatt roppanósra főzni sós, vegamixes vízben. Viszonylag apró darabokra vágtam (1-2 cm). Fontos (!), hogy a főzőlevet ne öntsük ki, mert remek levesalap lehet.
- Amint elkészült, leszűrtem, és félretettem hűlni.
- A csicseriborsó lisztbe belekeverjük az összes fűszert és hozzávalót.
- Kevés vízzel csomómentesre keverjük, majd tovább kevergetve annyi vizet adunk hozzá, hogy sűrű palacsintatészta kapjunk.
- 15-20 percig pihentetjük, közben elkészítjük a csatnit.
- Én nem mártogattam a karalábé darabkákat, hanem az összeset belezuttyantottam a masszába, és merőkanállal adagoltam a nem túl forró olajba. Igyekeztem ellapogatni minden adagot egy kanállal.
- Elég változatos formájúak lesznek.
- Azért fontos, hogy az olaj ne legyen túl forró, mert pakóra nyers marad belül.
- Aranybarnára sütjük, és a csatnival tálaljuk.
A csatni receptje:
Hozzávalók (szűk 2 személyre):
- 2 db körte
- 1 db alma
- 2 marék mazsola (szőlővel is el tudnám képzelni)
- 1 fej lilahagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 kk őrölt gyömbér
- 2 ek barna cukor
- 1 fél bio citrom leve
- 1/2 ek mustármag
- 1/2 kk chilipor
- 1 ek garam masala
- 1/2 kk fahéj
- 1 tk só
Elkészítés:
- Az apróra felvágott gyümölcsöket a hagymával és a többi hozzávalóval együtt egy lábasban feltesszük főni. Addig főzzük, amíg sűrű mártást nem kapunk.
Forrás: Lengyel Zsuzsa
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése