2015. március 2., hétfő

Édes-savanyú burgonya

Két személyre szól ez a színpompás, (bár nem túl fotogén) wokos recept. Ahogy az kínait idéző ételeknél lenni szokott, itt is tovább tart az előkészítés, mint maga a főzés. Szerintem megéri.

Hozzávalók
  • 50 dkg burgonya (nem szétfővő) 
  • 1 csomó újhagyma 
  • 1 piros húsú paprika 
  • 2 gerezd fokhagyma 
  • 1-2 szárított chili 
  • 4 evőkanál semleges olaj 
  • 1 evőkanál cukor 
  • 4 evőkanál balzsamecet 
  • 2 teáskanál szójaszósz
  •  1 kis csokor metélőhagyma 
  • só, fekete bors
Elkész­ítés
  1. A burgonyát meghámozzuk, (ha olyan szerencsések vagyunk, hogy van olyan háztartási eszközünk ami gyufaszál vastagságúra aprítja, aprítsuk fel azzal, ha nincs,) uborkagyalun gyaluljuk le, majd az így keletkezett szeleteket vágjuk apróra. 
  2. Az újhagymát mossuk meg, tisztítsuk, vágjuk 5 cm hosszú darabokra, majd szeleteljük fel hosszában vékony csíkokra. 
  3. A paprikát mossuk, tisztítsuk, szintén vékony csíkokra vágjuk. 
  4. A fokhagymát tisztítás után szeleteljük fel vékonyan. 
  5. A chilit mozsárban őröljük finomra. 
  6. A cukrot keverjük el a szójaszósszal és az ecettel. 
  7. A metélőhagymát mossuk meg és vágjuk apró darabokra. 
  8. A wokban forrósítsuk fel az olajat. A zöldségeket és a chilit erős lángon kb. 7 percig süssük, amíg a burgonya harapható és ropogós lesz. 
  9. Ekkor adjuk hozzá az ecetes keveréket és a fokhagymát és gyenge tűzön még 1 percig hagyjuk állni. 
  10. A tűzről levéve sózzuk, borsozzuk és szórjuk rá a metélőhagymát.
Forrás: Cornelia Schrinhal: Wok vegetáriánus ételek (Fülöp Judit)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése