2015. március 4., szerda

Gombás pizza

Egy újabb húsmentes pizza, ami a húsmentesség ellenére mégis gazdag fehérjében és nem mellesleg nagyon finom. Általában a tészta felében teljeskiőrlésűre cserélem a lisztet és a sót nem viszem túlzásba: a fokhagyma és a petrezselyem is kiváló sópótló.

Hozzávalók
  • 500 g pizzatészta 
  • 300 g hámozott paradicsom 
  • 300 g gomba 
  • 1 gerezd fokhagyma 
  • 100 g reszelt sajt (parmezán jellegű) 
  • 1 nagy csokor petrezselyem 
  • só, bors,
  • néhány evőkanál olaj
Elkész­ítés
  1. A fokhagymát zúzzuk össze, a gombákat tisztítsuk és szeleteljük ízlésünk szerint. A meghámozott paradicsomokat magozzuk ki és vágjuk csíkokra. A petrezselyem leveleket csípkedjük le és vágjuk apróra. 
  2. Egy serpenyőben forrósítsunk olajat, kb. 5 percig pirítsuk benne a gombát, sózzuk, borsozzuk, fokhagymázzuk és végül a tűzről levéve keverjük hozzá a petrezselyem jó részét (valamennyit hagyjunk dekorálására is). 
  3. A tésztát nyomjuk kiolajozott tepsibe, szegélyét magasítsuk fel kissé és vékonyan olajozzuk meg. Oszlassuk el rajta egyenletesen a paradicsomot, a pirított gombát, majd szórjuk meg a reszelt sajttal és ha valaki szereti egy pici olajjal. 
  4. Előmelegített, forró sütőben (220 °C) 20-25 percig süssük. Petrezselyemmel díszítve, forrón kínáljuk.
  5. Lehetséges változtatok: 
    • paradicsom nélkül kétszeres mennyiségű sajttal csináljuk, 
    • szárított erdei gombával 35-40 g kell, de áztassuk előtte pár órára langyos vízbe, 
    • néhány kimagozott olajbogyó sem rontja el.
Forrás: Lajos Mari - Hemző Károly: 99 pizza és tészta (Fülöp Judit)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése