2015. szeptember 15., kedd

Inspirációk 2015.09.10

Reméljük még hasznosnak találjátok a múlt heti dobozból megmaradt zöldségekhez ezt a mai, kicsit megkésett inspirációs bejegyzést.



Orsi

A tolnai burgonyából szilvásgombóc készült (recept a blogon néhány nap múlva), a többiről meséljenek a képek:
Karalábés burgonyatócsni, petrezselyemmel

Fokhagymás-balzsamecetes sült padlizsán-sült paprika saláta

Kapros tzatziki


 

Erika



A családban nem igazán közkedveltek a főzelékek, így a sóskából én pesto-t készítek.  Elkészítés: sóska, fokhagyma, lilahagyma, natúr napraforgómag, olíva olaj, só összeturmixolva, tálaláskor parmezánnal, reszelt sajttal gazdagítom. Amennyiben több adag készül, akkor pl. Cserpes joghurtos poharakba , kisebb adagokban le is fagyasztható.

A tárkonyt a múltkor fagyasztottam. Most finom, illatos ecetet készítek belőle. Elkészítés: a megmosott tárkonyt üvegbe teszem és felöntöm ecettel, hogy ellepje. Öt napig érlelem, majd átszűröm. Bármilyen étel ízesítéséhez felhasználható.

A lestyánt megmosom, majd a konyhai ollómmal felaprítva szemcsés friss sajttal összekeverem. (Tetszés szerint mehet bele még apróra vágott lilahagyma vagy fokhagyma áttörve/reszelve. Esetleg só.) Nagyszerű szendvicsalap, amit fogyaszthatunk reggelinél, de vacsoránál is. Húsevőknek mehet töltelékbe. A szeletelt és kiklopfolt karajt/sertéscombot befedjük bacon szalonnával, majd ráhelyezzük egy-két kisebb halom fűszeres sajtot. A szeleteket felgöngyöljük, majd alufóliába csomagolva előmelegített sütőben megsütjük (160-180 fokon kb. 40-45 perc alatt elkészül).

A paradicsomból bizonyosan kerül bruschettára is.

 

Zsuzsa


Lilahagyma: most már olyan szép adag gyűlt össze, hogy készítek egy fűszeres lilahagyma lekvárt a napokban. Ez alapján a recept alapján: http://evkerekreceptek.blogspot.hu/2014/12/karacsonyi-lilahagyma-lekvar.html

Paradicsom: kitartóan aszalok tovább.

Fekete burgonya: Orsi tésztának javasolta, de a héten már készült spenótos gnocchi, úgyhogy ebből burgonyás focaccia lesz: http://gasztroabc.hu/recept/2466_burgonyas-focaccia/

Póréhagyma: póréhagymás csirkemáj lesz belőle: http://www.nosalty.hu/recept/porehagymas-boros-csirkemaj Régi Nosalty-s receptem.

Brokkoli: tojásos brokkolikrémleves készül majd: http://www.nosalty.hu/recept/tojasos-brokkolikremleves

Zeller: vele még mindig hadilábon állok: a zöldjét levágtam, és lefagyasztottam, a gumót bezacskózva a hűtőbe tettem, hogy ne legyen mindennek zellerszaga. Talán Waldorf salit készítek belőle. Vagy felszeletelem, és levesbe főzöm bele apránként.

Sóska: egyértelműen mártás, ahogy Orsi is írta az ajánlásban. Cukor helyett mézzel, a gyereknek pedig reszelt gyümölccsel édesítem. Rizstejszínnel öntöm föl.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése