2015. szeptember 18., péntek

Szilvásgombóc

A múlt heti tolnai fekete burgonyából kiváló szilvásgombóc készíthető. Mivel szilvalekvár is készült nemrég, ezért krumpli nudlival is kísérleteztem, amiből szintén fagyasztottam egy tálcával. Aláfestő zenének pedig itt van ez: https://www.youtube.com/watch?v=MnEzYCuQ6eg

Hozzávalók
  • 40- 50 db szilva  (mérettől függően)
  • 1 kg főtt Tolnai fekete burgonya összetörve kihűtve
  • 1 tojás
  • 30-40 dkg liszt
  • zsemlemorzsa, fahéj, porcukor

Elkész­ítés
  1. A burgonyába belekeverem a tojást, majd a liszttel összeállítom a tésztát. (ne legyen meleg mert ragadni fog és ne hagyjátok sokat állni ...mert ragadni fog :)
  2. Nyújtófa vastagságú henger formázok belőle a deszkán és ujjnyi vastag korongokra vágom. A közepébe kimagozott szilvát teszek (fahéjas cukor a szilva közepébe opcionális de meghálálja a macerát mert nagyon finom :) és óvatosan felhajtogatom a tésztát, hogy jól összefogja a tetejét majd picit meghengergetem a tenyeremben a gombócot.
  3. HA frissen elkészítem  akkor lobogó vízbe teszem és miután feljött  a víz tetejére még egy 3-4 percig főzöm. Pirított zsemlemorzsával, fahéjas porcukorral szórom.
  4. HA télire lesz, akkor nejlon zacskót terítek egy tálcára/tepsire és a fagyasztóba teszem a gombóc regimentet...NE mozgassátok míg 1 napig teljesen át nem fagyott mert különben kiszakadhat!!! ha már kőkemények akkor bezacskózhatótak és igény szerint kifőzhető 1...vagy 100 db :)
Forrás: Kiss-Kovács Orsolya

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése