2015. szeptember 26., szombat

Inspirációk 2015.09.24.

"Amellett, hogy szeretek ételekről, főzésről szövegelni, ez a heti inspirációs írás sokat segít nekem a menütervezésben. Ajánlom nektek is, próbáljátok ki!" (Zsuzsa)

Erika

Rakott brokkoli (húsmentes verzió) - A brokkolit megfőzöm, majd villával egy kissé összetöröm. Szerecsendióval, sóval, nyers, reszelt sárgarépával, apróra vágott hagymával, petrezselyem zölddel összekeverem. A tűzálló tálat kivajazom. Megszórom egy kevés morzsával. Beleteszem a brokkolis massza felét. Erre jön egy réteg előfőzött rizst. Majd a következő réteg szeletelt főtt tojást. És végül a maradék brokkolis masszával beborítom. A tetejére tejfölt és reszelt sajtot teszek. Ezután mehet a sütőbe.

A padlizsánból krém készül. (2-3 padlizsánt, 1-2 kápia paprikát, 1 répát, mérettől függően 1-2 fej vöröshagymát egy sütőzacskóban együtt megsütöm. Ez lesz az alap. Ízlés szerint …tejföllel, áttört fokhagymával, mustárral, sóval összeturmixoljuk.) Nagyszerű lesz pirítóssal. A tálaláskor rukkola és paradicsom is kerül rá.

A retek levélhez a blogon találtam egy nagyszerű ötletet: főtt burgonya zöldekkel (http://evkerekreceptek.blogspot.hu/2015/05/fott-burgonya-zoldekkel.html).

Egyre több a beteg a környezetemben, ezért kell egy kis természetes immunerősítés. Ezért a pak choi-ból most zöld turmix lesz :) ….különböző arányban és variációban almával, körtével, ananásszal, banánnal (mikor melyikhez lesz hangulatom), valamint gyömbérrel fogom ízesíteni. A blogon is található egy csomó jobbnál jobb ötlet : http://evkerekreceptek.blogspot.hu/2013/05/zold-turmixok-gyujtemenye.html. Én mondhatni, hogy rendszeres fogyasztó vagyok, és nagy szeretettel ajánlom mindenkinek a bolti gyümölcslevek helyett.

A rebarbara megy a muffinba (http://evkerekreceptek.blogspot.hu/2015/05/rebarbaras-muffin.html).

A sárgarépa megmosva, megtisztítva mehet a kisebb vagy nagyobb gyerekeknek nasinak (rágcsa tévénézéshez :) ) vagy reszelve a szendvics tetejére. A lényeg , hogy fogyasszunk nyersen is minél több zöldséget.


Zsuzsa

burgonya, vöröshagyma, sárgarépa, karalábé: Ritkán készítek igazán klasszikus ételeket, de most nagyon megkívántam a húslevest. Egy nagy adag pulykanyakból és ezekből a zöldségekből, só és egy csokor lestyán kíséretében finom levest főztem. Együtt teszem fel a zöldséget a nyakakkal, és a legkisebb lángon, fedő nélkül hagyom, hogy megfőjön minden, amíg én játszóterezek a gyerkőccel.


padlizsán: Egy nagy adag diós padlizsánmártogatót készítettem belőle a hétvégi vendégeknek. Reggelire vagy vacsorára remek lesz: http://evkerekreceptek.blogspot.hu/2013/05/dios-padlizsanmartogato.html

rebarbara: egy kis rebarbara chutney készül majd belőle: http://www.marthastewart.com/275393/rhubarb-recipes/@center/276955/seasonal-produce-recipe-guide#348836 (jövök majd a magyar változattal!)

pak-choi: Orsi zöldséges tekercsében fogom ezúttal kipróbálni mángold helyett: http://evkerekreceptek.blogspot.hu/2013/04/mangoldos-zoldsegtekercs-orsi-kedvence_23.html

sütőtök: Sütőben megsütöm csak úgy natúr: ennek egy része megy a fagyasztóba sütőtökpüré formájában, a másik részét megesszük. Idén szeretnék többet kísérletezni sütőtökös receptekkel. Rizottó is készül majd belőle mindenképp!

paradicsom: Továbbra is töltögetem a fagyasztót. Stahl Judit sült paradicsoma készül éppen ebben a pillanatban a sütőben: http://evkerekreceptek.blogspot.hu/2015/08/sult-paradicsom-eltevos.html

cukkini: Kecskesajtos cukkinifasírtokat készítettem tökmagliszttel és zabpehellyel. A recept hamarosan felkerül!

brokkoli: Tojásos krémleves lesz belőle: http://www.nosalty.hu/recept/tojasos-brokkolikremleves

 

Eszter

A színesebbnél színesebb zöldségekből alig lehet választani, hogy melyik kerüljön hamarabb a konyhaasztalra, azonban a praktikum elvét követve először egy francia lecsót, avagy Rataouille-t fogok készíteni a paprika, paradicsom, hagyma, padlizsán együttesből. (Bár az eredeti recept cukkínit is ír, anélkül is nagyon ízletes). Rengeteg recept található a neten, de mint tudjuk, a magyar lecsó esetében is, ahány ház annyi szokás, így csupán tájékoztatásul teszek be egy receptet: http://www.lajosmari.hu/recept/584/francia-cukkinis-lecso.

Lajos Marinál maradva :) álljon itt egy „quiche” alaprecept, amely remekül variálható, én ezt fogom elkészíteni hétvégén brokkolival: http://www.lajosmari.hu/recept/1056/cukkini--es-viragja-torta.

Az esős napokon igazán szívmelegítő, mind ízben, mind színben egy sütőtök krémleves pirított baconnel a tetején. Nagyon jól illik hozzá a tökmagolaj, de kevés elég belőle, mert elviszi a leves ízét. íme egy lehetséges recept: http://www.mindmegette.hu/sutotokkremleves-piritott-baconnel-es-tokmaggal.recept.

A pak- choi-ra találtam egy új ígéretes receptet, a receptben leírt tofutól nem kell megijedni, én mozarellával fogom helyettesíteni. http://www.receptvarazs.hu/receptek/recept/bordaskel-salata_pak_choi. Az előbbi receptben az egyik hozzávalóról, a földimogyoró olajról csak annyit mondanék, hogy nagyon jól harmonizál a keleti salátakeverékkel is (mizuna és társai), érdemes csak ezzel kipróbálni egyszer.

A sárga héjú Pannónia burgonya nagyon jó salátának, mert nem fő szét. Találtam egy újragondolt krumplisaláta receptet, hivatalosan uborkás krumplisaláta tormás majonézzel névre hallgat, azonban elektronikusan nem elérhető (Nők Lapja Konyha 2015. szeptemberi szám), így fölvázolom röviden a hozzávalóit: 1 kg burgonya, 30 dkg ecetes vagy friss salátauborka, 1 nagy fej lilahagyma, néhány maréknyi rukkola (pont amennyi nekünk van), 1 e.k. borecet, só, bors. A majonézes öntethez: 2 tojássárgája, 2 dl étolaj, 2 evőkanál torma (inkább ízlés szerint), 3 dl natúr joghurt. A krumplit megfőzzük, karikákra vágjuk, a többi hozzávalót karikára vágjuk, összeforgatjuk majd az öntettel, amelyhez először a majonézalapot készítjük el, utána keverjük hozzá a tormát és a joghurtot. Hidegen fogyasztjuk.

És végül jöjjön a desszert! Ehhez egy reformsüti receptet találtam rebarbarával, mi mással: http://lettudatoskonyha.blogspot.hu/2009/07/rebarbaras-almas-pite.html. Jó főzőcskézést!


Detti

A hét slágere nálunk a sütőtök, amiből rögtön elkészült egy lilahagymás-fetás-zsályás crostata (http://izeselet.hu/receptek/sos-crostata-sutotokos-lilahagymas-es-kakukkfuves-gombas/), ami a friss salátával igazán jó kis második fogás lett ebédre. A maradék sütőtökből a tavalyi karácsonyi menü levese lesz, ami egy sütőtökkrémleves mézes puszedlis túrógombóccal (http://magyarkonyhaonline.hu/receptek/sutotokkremleves). Az elkészítés igazán egyszerű és valódi gasztronómiai élményt ad a sütőtök, améz és a túró együttese. Ráadásul a mézes puszedlis túrógombócok nemcsak levesbetétként, hanem önálló desszertként is megállják a helyüket.

A sokféle zöldség adja magát, hogy egy őszi minestrone készüljön belőlük. A múlt heti póréhagymából, lilahagymából és fokhagymából készült valamint került bele paradicsom, répa, ezek 10-15 perces olívaolajon történő párolása után a mélyhűtőből kivett alaplével felöntöttem, és jó 20-30 percet főztem, majd egy maradék cukkiniból kockákat és a mostani brokkoliból néhány rózsát raktam bele, de épp csak annyit főztem velük a levest, hogy még roppanósak maradjanak. A kertből még rozmaring és bazsalikom fűszerezte a levest; reszelt parmezánnal tálaltam. Imádom az olaszokat, ezért a levesért (is).

A pak choiból egy egészen egyszerű vacsora lett: felszeletelve, csíkokra vágva a leveleit is, megpároltam olíván pici sóval, borssal, feketeerdei sonkacsíkokat raktam később hozzá, a legvégén pedig pár kocka olvadós sajtot (cheddar) kapott a tetejére.

A cseredoboz által (is) újabb nagyobb adag rebarbarához jutottam, mely jó része szintén a fagyasztóban landolt, de nem hagyom ki, hogy hétvégére ne készüljön egy jó kis desszert belőle: nagyobb darabokra vágva, egy narancs levével és mézzel meglocsolva, reszelt narancshéjjal megszórva fogom fólia alatt sütni kb. 1 óráig, és aztán egy hétig is eláll a hűtőben és palacsintához, reggeli müzlihez, joghurthoz isteni kísérő lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése