2016. június 4., szombat

Fűszervaj (a májusi közösségi találkozó egyik sztárja)

Többen kértétek tőlem a zöldségközösségi találkozóra vitt FŰSZERVAJ receptjét. Most jutottam el oda, hogy meg tudom osztani Veletek, íme:

Hozzávalók:
  • 25 dkg puha vaj (vagy tejmentes margarin, egyéb zsiradék is megfelelő)
  • 1 nagy gerezd fokhagyma
  • 1 csapott teáskanál só (ízlés szerint lehet több vagy kevesebb)
  • 1 púpos teáskanál szárított zöldségkeverék (Naturvega,vegeta helyett)
  • 1 marék napon szárított paradicsom, nagyon apróra vágva (Lidlben vettem)
  • 1 csomó tatárhagyma, apróra vágva (Orsiékét használtam)
  • füstölt őrölt paprika

Elkészítés:
  1. A vajat kiveszem a hűtőből, szobahőmérsékleten hagyom megpuhulni.
  2. A fokhagymát egy kis keverőtálba reszelem, rászórom a sót és egy kanál segítségével pépesre nyomkodom. 
  3. Hozzáadom a szárított zöldségkeveréket, az apróra vágott szárított paradicsomot, a tatárhagymát. 
  4. Ezután jöhet hozzá a puha vaj és ízlés szerinti mennyiségben a füstölt őrölt paprika.
  5. Alaposan átkeverem és egy éjszakára beteszem a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek. 
Ötletek:
  • A fűszervaj alapja a fokhagymás sós, szárított zöldségkeverék. Ehhez, a többi hozzávaló helyett, a következő variációkat is szívből ajánlom:
  • Petrezselyem és még egy gerezd fokhagyma (a tegnapi zöldségdobozban volt mindkettő)
  • Snidling
  • Kapor és egy kis fej lilahagyma apróra vágva 
  • Párolt hagyma, kakukkfű (ezt liba/kacsa/disznózsírhoz ajánlom inkább)
  • Fontos, hogy bármely fűszernövény is kerül bele, mosás után alaposan szárítsuk meg és csak azután aprítsuk és rakjuk a többi fűszer közé.
  • A vaj jól bírja a sót. Az a tapasztalatom, hogy a kicsivel sósabb íz jobban kihozza a többi fűszer ízét is. Azonban a napon szárított paradicsommal vigyázni kell, az eleve sós, tehát inkább a végén sózzunk utána.
  • A kész, kikevert fűszervajat zsírpapírba tekerve, hengert formázva is be lehet tenni a hűtőbe. Kis karikákat formázva steakekre, egyéb húsokra, burgonyára, párolt zöldségre való. A meleg ételre tegyétek, mert olvadás közben bomlanak ki az ízek, mennyei
Forrás: Tumó Mária

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése