2016. június 10., péntek

Inspirációk (2016. június 09.)




Detti:
A hét sztárja az édeskömény. Meg lehet sütni (http://evkerekreceptek.blogspot.hu/2013/06/sult-zoldsegek-elsosorban-edeskomeny.html), mert a zöldségekből sütés során különleges ízek szabadulnak fel, vagy nagyon jó ebbe a fetás-paradicsomos csirkemellből készült egytálételbe, mely egy gyors hétvégi ebéd lehet (http://izeselet.hu/receptek/villamgyors-paradicsomos-fetas-csirke/). Természetesen rizottóba is jó. A rizottókészítés alapjairól már írtuk itt: http://evkerekreceptek.blogspot.hu/2015/09/fozzunk-recept-nelkul-2-resz.html
Édesköménnyel úgy kombinálhatjuk, hogy a szeletekre vágott édesköményt pici fokhagymával, őrölt köménnyel sóval, borssal puhára pároljuk lassú tűzön, és a rizottókészítés vége felé adjuk a rizshez. A folyamat legvégén pedig a forró rizottóba belekeverhetünk egy jó nagy adagot az édeskömény apróra vágott zöldjéből.
A sokféle zöldség adja magát, hogy egy kora nyári minestrone készüljön belőlük. Kerülhet bele lilahagyma vagy vöröshagyma, fokhagyma, répa. Ezek 10-15 perces olívaolajon történő párolása után még egy hámozott paradicsom konzerv felét beleönthetjük (mert ezt érdemes kamarában tárolni, amíg az igazi paradicsom meg nem érkezik), majd a mélyhűtőből kivett alaplével felöntjük, és jó 20-30 perces főzés után csíkokra vágott káposztát rakhatunk bele, de épp csak annyit főzöm már ekkor , hogy még roppanós maradjon a káposzta. Aki szereti összetört spagettitésztát is főzhet bele. Még rozmaring és/vagy bazsalikom fűszerezheti a levest; reszelt parmezánnal és egy jó löttyintésnyi olívaolajjal tálaljuk. Bátran kombinálhatjuk más zöldségekkel, például az e heti karalábéval.

Ha már a karalábénál tartunk, az egyik legegyszerűbb főzelék belőle, amihez még a petrezselymet is felhasználhatjuk itt található: http://izeselet.hu/receptek/petrezselymes-karalabefozelek/

Végül ha a zöldborsót nem faljuk be frissen, igazán ízletes és gyönyörűséges belőle egy zöldborsókrém, amelyet kenyérre kenhetünk feltétként. Az enyhén sós vízben épp csak puhára főzött, majd lecsepegtetett borsóhoz olívaolajat, sót, borsót, pici reszelt parmezánt adhatunk, ezeket összeturmixolva (ha túl sűrű a krém, a borsó főzővizéből adhatunk hozzá), már kész is a zöldborsókrémünk. Ínyenceknek mentával is ajánlom. Vendégváró falatnak egy pici szelet jóféle sonkával, biztos a siker. Vendégváráshoz, kerti piknikhez pedig esetleg a több hete gyűlő lilahagymákból a lilahagymalekvárt (http://evkerekreceptek.blogspot.hu/2014/11/lilahagymalekvar.html) egy jó kis kacsamájpástétommal feltétlen érdemes még melegben is kipróbálni (http://evkerekreceptek.blogspot.hu/2014/11/kacsamajpastetom.html), mert nem kell sokat enni belőle és megérezzük ennek a két ételnek a harmóniáját.

Zsuzsa:

Úgy kellemes inspirációs bejegyzést írni, hogy az egyik remekműből egy szelet már épp a pocakban pihen. Az édesköményből ugyanis egy ropogós, teljes kiőrlésű lisztből készült quiche-t sütöttem a kisfiam segítségével. A tésztát ez alapján a recept alapján szoktam készíteni: http://evkerekreceptek.blogspot.hu/2013/06/halas-quiche-edeskomennyel-zsuzsa.html


A masszába került: 2 hatalmas új lilahagyma, egy fél új fokhagyma és az egész édeskömény levelestül, mindenestül. Ehhez adtam 3 tojást, kakukkfüvet, borsikafüvet, sót, 2 dl tejfölt és egy marék reszelt parmezánt és trappistát. Nagyon finom lett!

A zöldborsóból egy egyszerű zöldborsós spagetti készül majd: http://evkerekreceptek.blogspot.hu/2016/04/zoldborsos-spagetti-petrezselyemmel-es.html 

Minden héten készítek legalább egyszer tepsis zöldséget is. Gyorsan megvan, finom és laktató. Ehhez egy nagy tálba szeletelem/kockázom a sokféle zöldséget, olívaolajjal bevonom, és megszórom kakukkfűvel és borsikafűvel (nálam az örök alap ez a két fűszer együtt).  Mehet bele: krumpli, répa, cékla, retek (igen, sütve is jó), karalábé (mennyei), káposzta és édeskömény. A lényeg, hogy először fóliával lefedve sütöm, majd fólia nélkül. A zöldségeket pedig úgy osztom el a tepsiben, hogy ne nagyon fedjék egymást: így lesz ropogós.

A mángoldot már alig vártam. Nálam a Dudik Évától tanult horvát köret, blitva készül majd belőle. Érdemes kipróbálni. Amilyen egyszerű, olyan finom!Ne feledjétek, a szára is ehető!






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése